PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523002}
6,2 28 tys. ocen
6,2 10 1 28215
5,2 21 krytyków
Oldboy. Zemsta jest cierpliwa
powrót do forum filmu Oldboy. Zemsta jest cierpliwa

7/10

ocenił(a) film na 7

Własnie obejrzałem i..... Gdybym nie widział koreańskiego oryginału film podobałby mi się bardziej. A tak ciągle
porównywałem .Amerykanie nie maja jednak tego wyczucia smaku żeby oddać ładunek emocjonalny takich filmów jak
Old Boy. Zabrakło mi klimatu ,emocji,sceny wspólne w obu wersjach w koreańskim filmie były lepsze, nawet sceny
walki ,zakończenie zresztą też. No ale gdy się od tego odetniemy film nie jest aż taki zły, świetny Josh Brolin , niezła
muzyka i zdjęcia. Teraz pewnie nakręca " Pani Zemsta".

ocenił(a) film na 3
ma_rcin

Przede wszystkim remake-om na samym wstępie powinno się odjąć punkty za kopiowanie, czyli brak swojego pomysłu,a następnie ocena powinna obejmować sam film.
Ze względu na to że znam oryginał i bardzo mi się podobał a oceniłem go na 8, to remake dostaje ode mnie ocenę 3 już po odjeciu również 3 punktów za kopię, czyli w sumie miałby 6 punktów, a i tak mniej niż oryginał

ocenił(a) film na 7
ma_rcin

Zgadzam się! Scena z młotkiem była do dupy w porównaniu z tą z oryginału :)
Plus za bardziej rozbudowaną historię na zakończenie.
Jak się dobrze zna oryginał to ten remake nudzi.

ocenił(a) film na 6
Atherious

Jak Cię nudzi to na jakiego ch..a dajesz 6,ja obejrzałem oba,a właściwie przypomniałem sobie oryginał i jest 9:7 dla oryginału.Kropka.

ocenił(a) film na 3
ma_rcin

Ja poszedłem do kina ''odmóżdżony'' i film mi się spodobał.
Jednak racja, jakbym nie widział koreańskiego OldBoya to pewnie ten film byłby dla mnie tak samo świetny jak tamten :)
Oldboy 2013 - 7/10
Oldboy 2003 - 10/10