Jako,że obejrzałem sporo filmów Spike'a i bardzo lubię jego filmy obejrzenie tego filmu było pierwszym powodem.Drugim oczywiście chęć porównania z oryginałem,który obejrzałem czystym przypadkiem.Nie jestem fanem azjatyckiego kina,ale oryginał podobał mi się bardziej od tej wersji.Przyznam,ze ocena 7 jest głownie ze względu na sentyment do reżysera.Przeważnie jego filmy oceniam na 8.I akcja rozgrywająca się w Nowym Orleanie...?Gdzie Nowy York?
Dziwnym, by było jakby remake się bardziej podobał. Oldboy 2003 jest przecież jednym z najlepszych thrillerów koreańskich obok
"Zagadka zbrodni" 2003 czy "The Chaser" 2008
Tak jak pisalem.Nie jestem fanem azjatyckiego kina,ale zgadzam sie,ze Oldboy 2003 byl bardzo dobry :) Tu liczylem na Spike'a.
Ja nie liczyłem, bo 99% remaków jest gorsza, kiedy oryginał jest bardzo dobrym filmem.
A tu poprzeczka była podniesiona bardzo wysoko. W sumie "Inflirtacja" Scorsese prawie dorównało "Internal Affairs" 2002,
ale to odosobniony przypadek :)
Ale nie znałeś bardzo cenionych thrillerów "Zagadka zbrodni" 2003 oraz "The Chaser" 2008,
a przecież w kinie koreańskim są tak wartościowe jak amerykańskie perły w tym gatunku np:
Milczenie owiec 1990, Siedem 1995, Memento 2000, Rzeka tajemnic 2003, Labirynt 2013 itp
Można powiedzieć, że nikt nie robi tak dobrych thrillerów jak amerykanie i koreańczycy.
Bo mają przecież też takie hity jak "Oldboy" 2003, "Słodko-gorzkie życie" 2005, "Ujrzałem diabła" 2010 itp
Z wymienianych koreańskich oglądałem tylko Ujrzałem diabla i sie dziwie bo niby nie oglądam ;) A z amerykanskich wszystkie.Moze jest czas na nadrobienie kina koreanskiego.Dziekuje za sugestie i przypomnienie mi tego kina :) Pozdrawiam.