PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523002}
6,2 28 tys. ocen
6,2 10 1 28215
5,2 21 krytyków
Oldboy. Zemsta jest cierpliwa
powrót do forum filmu Oldboy. Zemsta jest cierpliwa

Wszystkim jęczącym i podniecającym się koreańska kinematografią expertą, którzy nie widzieli tego filmu a
oceniają.....nie jest to na pewno zły film. Obejrzałem wczoraj z przyjemnością, nie żałuję straconego czasu. Wersja
koreańska jest bardzo dobra, wiadomo, że wersja amerykańska jest wtórna i nie wnosi wiele nowego, ale proszę Was,
dlaczego nie?? Zero konstruktywnej krytyki, nie bo nie i już, bo legendarny oryginał jest lepszy a ta podróba to
profanacja, niby dlaczego?? Bardzo dobra gra aktorska niezła reżyseria, momentami trochę bardziej rozbudowana
historia, o co Wam chodzi?? MI się bardzo podobał, śmiało polecam.

ocenił(a) film na 6
vezyr69

Też nie rozumiem tych narzekań, zwłaszcza od osób, które filmu nie oglądały.
Moim zdaniem Spike Lee pokazał trochę inaczej tą historię. Oryginał "Oldboya" oglądałem wieki temu i nie pamiętam doskonale, ale wydaje mi się, że tam zakończenie było nieco inne, a mianowicie <SPOILER> odciął sobie język <SPOILER>.
Zresztą, jak dla mnie historia jest pokazana nieco ciekawiej, przystępniej. Nadto bardzo lubię i cenię Spike'a Lee.
Uczciwe 6/10.

ocenił(a) film na 8
vezyr69

Nie oglądałem wersji koreańskiej i nie zamierzam ! Pewnie po 30 min bym wyłączył oryginał, że względu na aktorów.

ocenił(a) film na 6
vezyr69

To prawda "nie taki Oldboy zły" natomiast ja oglądałem wersje koreańską(2004r.) jakieś 3 miesiące temu i teraz po obejrzeniu OldBoya z 2013 stwierdzam że koreańska wersja zdecydowanie bardziej mi się podoba...Jeżeli ktoś nie oglądał pierwowzoru albo nie lubi azjatyckich filmów to nowa wersja może się podobać ze względu na ciekawą fabułę i zakończenie. Tak czy inaczej dla mnie TO JUŻ BYŁO i poza kilkoma różnicami nowa wersja nic ciekawego nie wnosi...MOJE ZDANIE

ocenił(a) film na 6
ElTomeko

wersja koreańska(2003r.)*