Nie widziałem oryginału a chcę się wybrać na wersję amerykańską, czy obejrzeć najpierw oryginał i iść do kina na amerykańską czy iść od razu na amerykańską i nie wiedzieć co się będzie działo. Nie chodzi mi która jest lepsza tylko czy nie straci sens oglądanie sequela. Wiecie o co chodzi.
Jesli masz okazje to ogladaj koreanska wersje I nie ogladaj amerykanskiej. Jesli jednak musiszcogladac remake to nie ogladaj koreanskiej bo zepsujesz sobie przyjemnosc doznania szoku po koniec filmu. Film jest bardzo brutalny I absolutnie nie nadaje sie na randki. Ja osobiscie wol oryginal ale nowa wersje da sie obejrzec zwlaszcza ze jest troche zaktualizowana
To nie jest sequel, to po prostu amerykańska ekranizacja mangi, czy też remake koreańskiego filmu (w zasadzie jedno i drugie- ale wydaje mi się, że prędzej to drugie- bez filmu Parka Amerykanie za to by się nie zabrali). Nie widziałem amerykańskiej wersji na razie, ale koreańską polecam z całego serca, rewelacyjny thriller. Jeżeli jak to wspomniał użytkownik wyżej zakończenie jest podobne w obu wersjach, to tym bardziej powinieneś najpierw obejrzeć film Parka z 2003 roku.
Tylko oryginał. Stracisz połowę zabawy, jak obejrzysz najpierw tego nowego. Ja tam nie uważam, że jest jakiś bardzo zły, ale zdecydowanie gorzej wypada.