PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523002}
6,2 28 tys. ocen
6,2 10 1 28215
5,2 21 krytyków
Oldboy. Zemsta jest cierpliwa
powrót do forum filmu Oldboy. Zemsta jest cierpliwa

jak zobaczyłem że coś takiego ma zostać wyemitowane. Przecież już po samych screenach widać że to będzie hamerykańska szmira kolejna. Kolejna próbująca udawać ambitne kino. I kolejna nie dorastająca doi piet azjatyckim pierwowzorom.

lordi222

Popieram! Zwykła, bezmózga amerykańska zrzynka. Najgorsze jest to, że większść będzie oceniać ten film pozytywnie, nie znając w ogóle oryginału...

Spinel

Albo co gorsza do Oldboya przylgnie opinia gniota ze względu na tą amerykańską papkę

hemoroiderus_pierwszy

w sensie do oryginalnego Olda

użytkownik usunięty
Spinel

doookładnie!
Zdarzy się to samo co z koreańskim filmem "Il mare" gdzie amerykanie zrobili swój remake - "Dom nad jeziorem" gdzie osoby nie znające oryginału zachwycały się amerykańską wersją... smutne to jest..

ocenił(a) film na 7
lordi222

Bo hamerykanskim bezmozgim yeti wszystko trzeba podać jasno i wyraźnie bo jeszcze by im się styki popalily od myślenia.

raffaelo23

Hahaha, dokladnie jest tak jak piszesz. Nie znosze i nie toleruje jak Amerykanie robia swoje wersje swietnych produkcji spoza holywood. Niestety maja na tym punkcie obsesje :/ Doskonalym kolejnym prztkladem to dziewczyna z tatuazem. Wersja szwedzka jest nie do pobicia. U.s.a. totalnie sp... ten film. Feeling uciekl, gra aktorow jakas niemrawa-lipa. Wylaczylem po 20 min.

louidzi

Normalnie jestem totalnie przeciwko tym remake'om, ale Dziewczyna z tatuażem wyszła świetnie. Widziałem szwedzki film i czytałem książkę (na odwrót w sumie:) ) i wersja amerykańska jest lepsza. Tu chodzi przede wszystkim o reżysera D. Finchera. On jest naprawdę rewelacyjny i potrafi zrobić dobry thriller (Siedem). Poza tym Dziewczyna z tatuażem nie była remake'em szwedzkiego filmu tylko ekranizacją książki robioną od zera, na nowo. A na Oldboya nie pójdę, bo koreańska wersja to jeden z moich ulubionych filmów i po recenzjach widać, że nie warto. Jak lubicie dobrego koreańca to polecam I Saw the Devil z gościem, który grał w Oldboyu.

louidzi

Dziewczyna z Tatuazem zdecydowanie lepsza od wersji szwedzkiej...radze obejrzec do konca!

raffaelo23

przeciętnie ogarniętym jednostkom wystarczą napisy, amerykanie muszą mieć remaka ^^

lordi222

Wszyscy "kochamy" amerykańskie "podróby".
Debile, którzy robią takie popłuczyny powinny wisieć jajami do dołu za karę.

ocenił(a) film na 4
lordi222

W sumie zgadzam się. Jednak w tym wypadku film jest reżyserowany przez Spike'a Lee a to doświadczony reżyser i domyślam się, że nie ograniczy się jedynie do "nakręcenia filmu raz jeszcze" ale przełoży wersję oryginalną na swoją narrację i styl, który wypracował. To niekoniecznie musi być zły film. Obejrzyjmy, wtedy ocenimy.