PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8335}

Omen

The Omen
1976
7,4 108 tys. ocen
7,4 10 1 107504
7,3 46 krytyków
Omen
powrót do forum filmu Omen

Ciekawostki

ocenił(a) film na 10

Poczytajcie ciekawostki na temat filmu. Coś niesamowitego :) A najlepsze jest
"
Wśród 10 najstraszniejszych horrorów jednego z kanałów TV w kategorii najstraszniejszy absurd wygrał film Omen reż. Richarda Donnera. Powód? "Scena w której, Damien siłą woli rozbija akwarium ze złotymi rybkami. Akwarium rozpryskuje się na tysiąc części i wypływają z niego pomalowane na pomarańczowo sardynki. Reżyser nie zgodził się na uśmiercenie złotych rybek, nawet dla dobra filmu."

:) Tak wyglądało kiedyś kino. Były to czasy w których zamiast na komerchę stawiano na doskonałe opracowanie materiału, działanie na wyobraźnię widza oraz pomysłowość i umiejętności scenarzystów/reżyserów/kamerzystów. Dziś nikt by się nie przejął "głupimi rybkami". 10 minut na dobiegnięcie do sklepu zoologicznego i scena nakręcona. Albo zastąpiono by prawdziwe rybki tandetnymi efektami specjalnymi w technologii 9D.

Na prawdę doceniam wysiłek jaki włożono w powstanie tego arcydzieła. Dla mnie jest to produkcja fenomenalna. Klasyka horroru. Szkoda że już się nie kręci prawdziwych filmów grozy :( Dla mnie 20/10 to niska ocena jak za ten film

ocenił(a) film na 9
JustynOryg

Jak ktoś nie przesadza z oceną w jedną, to przesadza w drugą. Drogi kolego użytkowniku, możesz mieć zdanie o tym 20/10...ale takich opinii na forum dyskusyjnym (a zwłaszcza takiej "wylęgarni pyskówek" jak Filmweb, lepiej nie wygłaszać.

ocenił(a) film na 10
Shiloh

Dzięki za radę ;) Masz sporo racji :) Niestety w necie zawsze znajdą się pseudo-cwaniacy zza monitora i trolle czepiający się szczegółów byle wywołać kłótnię. No ale jakbym się tym przejmował to musiałbym nic nie pisać ;) Dodam, że mnie Omen jakoś specjalnie nie przeraził ale bardzo doceniam klimat filmu. Zazwyczaj horrory oglądam tylko raz a potem mnie już nudzą. Wyjątki stanowią tylko Egzorcysta, Constantine, Dog Soldiers i właśnie Omen :)