Witam ..
Post ten piszę ponieważ zauważyłem ze dziewięćdziesiąt procent opinii jest negatywnych. Piszecie że ten film to :kicz , beznadzieja , totalne dno itp.. Według mnie ten film wcale nie był taki zły i muszę go bronić , ponieważ sam tytuł "Omen" to klasyka .Tak dzieje się w większości filmów , że kolejne części są z reguły gorsze od poprzednich , ale nie zgodzę się z tym ze ten film jest tragiczny ...
Widziałem ten film ostatnio , scenariusz jak to w Omenie , mi się bardzo podoba , dużo realizmu ( co lubię ) oraz znany już Antychryst z poprzednich częsci . Muzyka też na wysokim poziomie , oddawała nastrój danej sytuacji.. Gra aktorska też ok , Liev Schreiber jest bardzo dobrym aktorem który wcielił się już w niejedną rolę np "Krzyk 2 " lub, "Hitler . Narodziny zła " i wiele innych .Widziałem wiele horrorów tych nowych i który jest taki zdecydowanie lepszy od Omena , no może tylko "Saw 1 "- oczywiście według mnie , bo inne tytuły są naprawde bardzo słabe i wcale nie są lepsze .....
Bardzo proszę podajcie mi które filmy z tego gatunku sa o niebo lepsze niż "Omen 2006 " którego tak krytykujecie
Pozdrawiam Michał ...
Popieram. Moim zdaniem film jest genialny. Kiepska jest tylko scena z gorylem, ale cała reszta... film jest świetny chociażby pod względem artystycznym (chodzi mi tu o scenografię) - np. pokój Damiena, etruski cmentarz czy kryjówka księdza pod metrem. Dla mnie zasłużona dycha.
Aha - nie widziałem oryginału ;]
zalety:
-uwspółcześniony
-większość aktorów
-nieprzesadzenie z efektami specjalnymi
wady:
-dodany początek
-finałowa sekwencja
-ostatnia scena
-niektóre sceny w trakcie (jak ta z gorylem czy straszeniem zza drzewa)
-inna muzyka (choć Marco Beltrami to dobry kompozytor)
-chwilami śmieszy
-nieraz straszy na zasadzie "a buuu!!!"
ogółem:7/10 (co dla mnie znaczy więcej niż średni - 8 to dobry)