dobra historia, dość zgrabnie opowiedziana, piękne zdjęcia + realizm scen , niesamowita muzyka i dobra gra głównych bohaterów. przyjemny film, którego nie zapomni się tak szybko :)
Również oceniałem 8/10. Jak dla mnie film bardzo dobry i dziwie się, że ma tak niską ocenę. Ludzie, co nie obejrzeli do końca a ocenili , nie mają prawa tego robić. 
Piękne zdjęcia, gra aktorska Colina i Alicji bardzo dobra, piękna muzyka. Polecam.
Dość długo zabierałam się za ocenienie tego filmu (z sympatii dla Alicji), ale jakoś nic powyżej 5/10 nie jestem w stanie dać, film miał być nostalgiczny i tajemniczy a wyszło jakieś takie rozmazane nie wiadomo co...
jestem pozytywnie zaskoczona, spodziewałam się jakiejś kompletnej głupoty a jednak nie było tak źle, nawet mi sie podobało ;)
Mnie się podobał. Również dałam 8/10 
W pewnym momencie już sama zaczęłam wątpić czy nie jest tę silkie czy jak ją tam zwali :)
Mogę absolutnie podpisać się pod opinią setepka88. Mam identyczne zdanie. Dla mnie to był przemiły, nostalgiczny film. Pomimo, że historia miłosna to jednak opowiedziana w trochę inny, powiedziałabym niebanalny sposób. Urzekła mnie również ta mała dziewczynka, która nieustannie wierzyła w legendę o fokach. Naprawdę fajnie to zostało pokazane, tak spokojnie... Poza tym Bachleda idealnie według mnie nadawała się do tej roli, muzyka dobra, gra aktorska. Ogólnie ode mnie także 8/10. Film kończyłam oglądać z ewidentnym uśmiechem na twarzy. Nie jest to na pewno arcydzieło ale wywołuje dużo pozytywnych emocji przynajmniej u mnie.
oglądałem film wraz z żoną i oboje byliśmy zawiedzeni taka bajka dla dzieci 5\10 choć moja żona proponowała 4\10 Bachleda wypadła słabo jej gra czasami wręcz nas drażniła żadna z niej gwiazda może lepiej niech wróci do kraju może załapie się w filmie N a dobre i złe z resztą i tak Farrel już jej rogi przyprawił ale cóż,takie życie
Gra aktorska była jednym z największych atutów tego filmu + oczywiście świetna, bajeczna sceneria, muzyka i dobrze wykreowany klimat, choć z drugiej strony myślę, że jednak można było to jeszcze ciut lepiej dopracować. Wysoka ocena dla Alicji, która właśnie tak, a nie inaczej miała zagrać, idealnie pasowała do tej roli, czekam na kolejne filmy, w których się pojawi. Ogólnie film bardzo sympatyczny, miejscami zabawny, ciekawy, dobrze zrealizowany na podstawie oryginalnego, fajnego pomysłu, co obecnie zdarza się coraz rzadziej. 8/10.
Popieram!Dość długo zabierałam się za oglądnięcie tego filmu, głównie ze względu na negatywne komentarze, które jak teraz mi się wydaje biorą się w dużej mierze z nagonki na Alicję. Film ma niezwykły klimat. Piękna muzyka. Piękne krajobrazy. No i na duże uznanie zasługuje gra aktorska. Magiczna historia o - niestety - mało magicznym zakończeniu(po cichu miałam nadzieję, że jednak Ondine okaże się jakąś nimfą wodną:)jest tak czy siak pięknie opowiedzianą "bajką" która pozwala na chwilę oderwać się od rzeczywistości...polecam gorąco:)