Oni

Ils
2006
6,2 8,8 tys. ocen
6,2 10 1 8813
6,9 10   krytyków
Oni
powrót do forum filmu Oni

ocenił(a) film na 9

Droga Ajdo, skąd wytrzasnęłaś ten, jakże zgodny z treścią filmu, opis? Z kosmosu? Ale mniejsza z tym, opisem Ajdy nie radzę się sugerować.
Co do samego filmu - rewelacja, chociaż nie nazwałabym go horrorem. Jest niepokojący ale na pewno nie przerażający. Kolejnym plusem jest świetna realizacja. Zabrałam się za oglądanie nie mając zielonego pojęcia, czego mogę się spodziewać, bo nawet nie zapoznałam się z żadnym opisem. Początek, nie wiedzieć czemu, zasugerował mi, że w filmie pojawią się siły nadprzyrodzone, duchy itp. (w trakcie pierwszej sceny [matka z córką jadące samochodem, zderzenie ze słupem, czy tam drzewem w odludnej okolicy] miałam wrażenie, że zaraz wypełznie powykręcana dziewczynka z czarnymi włosami zasłaniającymi twarz :P) ale z biegiem akcji wszystko stawało się coraz bardziej przejrzyste.
Samo zakończenie po prostu mnie powaliło na kolana i właściwie to dzięki zakończeniu, kiedy zostaje dobitnie powiedziane, kim byli tytułowi ONI (chociaż zaskoczenie jest niewielkie - pod koniec filmu w zasadzie było wiadomo z kim bohaterowie się zetknęli; tutaj kolejny plus za realizację filmu - potwierdzone przypuszczania nie są kwitowane wzruszeniem ramion i stwierdzeniem "Ha! Wiedziałam/em!") oceniam Ils tak wysoko.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa