film porządnie zagrany z przewidywalnym scenariuszem. Bez wodotrysków i szalonych akcji pościgowych. Może dlatego tylko 5 ? Nie wcale nie.
Film oparty na faktach i możne dlatego Hollywood nic nie ubarwiał. Jakoś mnie nie poruszył. Takich filmów z serii "Escape" było już trochę - też zastanawiam się za co te nagrody ...
ps. zastanawia mnie jedno, jeżeli Irakijczycy fotografowali ich i mieli ich zdjęcia wcześniejsze - co mogło ich zdradzić (i notabene zdradziło) - to dlaczego nie zmienili wyglądu. Farbowanie włosów i golenie wąsów chyba byłoby naturalne w takim momencie.
Ale polecam.
Jak dla mnie za nudny. Początek ciekawy i końcówka dała trochę napięcia. Specjalnie się nie dziwię że Irańczycy krytykują ten film bo po prostu amerykanie zrobili z nich głupców do kwadratu. Najlepiej oddaje to scena z prezentem w postaci szkiców koncepcyjnych do filmu.
Odniosłem podobne wrażenie,zaś z widzów poprzez pokazanie Błękitnego Meczetu zaś potem wnętrza Aya Sofii.
Nie mogli zmieniać wyglądu tak znacząco, bo takie zdjęcia mieli w paszportach i byłoby jeszcze bardziej podejrzane jakby wyglądali inaczej. Było to powiedziane w filmie w którymś momencie.
Ja oceniłem go na 8, bo to jednak solidne kino. Zastanawia mnie jednak czemu tyle nagród zdobywa, nie jest jakiś WYBITNY. Mam w każdym razie nadzieje, że Ocara za najlepszy film nie zdobędzie, co najwyżej za najlepszy scenariusz adoptowany.