To ja dodam parę słów od siebie, bo właśnie skończyłem czytać książkę.
Film, jak to film, mocno ubarwił tą historię. Kilka rzeczy całkowicie się nie zgadza z tym jak było naprawdę.
- uciekinierzy nie mieli żadnych problemów na lotnisku z kontrolą. Nie byli brani w osobne pomieszczenie.
- jedyny problem, to opóźnienie lotu o godzinę, przez co musieli czekać w poczekalni dłużej i tam odchodzili od zmysłów przez oczekiwanie
- w trakcie pobytu w Teheranie, nie było odwiedzin targu, ani Ministerstwa Kultury.
- Irańczycy nie zadzwonili do StudiaSix w Hollywood, aby sprawdzić autentyczność przykrywki
- nie było też żadnej konferencji prasowej w Hollywood, jedynie reklama w gazecie
- i co najważniejsze, nie było żadnego pościgu za samolotem :D
Dodatkowo, książka dużo bardziej pokazuje jak skomplikowana była cała akcja.
Polecam wszystkim :)
Film zrobiony bardzo dobrze. Czy jest inny od książki możliwe ,ale czy książka jest idealnym odzwierciedleniem wydarzeń?
film jest płaski i w zasadzie po kilku latach bedzie słabo pamiętany. zrobiony z dużym rozmachem, ale scenariusz i rezyseria do bani. jak zwykle, w holywood nie obeszło sie bez patosu, wychwalania CIA itd. czyzby odtrutka na Zero Dark 30, Dolinę Eliah, Essential Killing????
Film rewelacyjnie zrobiony dobry montaż zdjęcia i sama gra aktorska. Idealnie ukazuje tamten czas. Jeśli piszesz ,że to film z rozmachem akurat tu tego nie widać:). Jest oparty na faktach , dobrze nakręcony z zastosowaniem dobrej techniki. Jeśli znasz angielski to dosyłam do akt z archiwum tam masz opisany dzień po dniu przełóż to na obraz , który widziałeś i może otworzysz szerzej oczy. Jednak oczywiście możesz mieć swoje zdanie.
powiem tak, już widziałem z 10 lat temu bardzo podobny film, młody (30 lat??) jedyny spec od czegoś tam. pozniej sam prezydent chce mu gratulować. chyba Affleck grał gościa (nie chce mi sie szukać w bazie). po drugie, oparte na faktach sa setki filmów. po trzecie, dobry film nie musi być oparty na faktach - jakby nie patrzeć 4) to nie dokument, a fabuła, podkolorowana wobec faktów 5) gra aktorska ani ziebi, ani grzeje. 6) informacje historyczne, wprowadzenie z faktami fajne, ale dla laika 7) widze że jestes podgrzany filmem. ale moze porównaj do go np. do Doliny Eliah z Tommy Lee Jonesem. który lepszy???
Porównujesz widząc podobieństwo filmu "Suma wszystkich strachów" do "Operacji Argo" ,hmmm pozwolisz ,że przemilczę , bo tym dałeś obraz swojej osoby .Nie można też porównać obu filmów operacji i doliny ( która jest też znakomitym filmem). Co do mojego podgrzania filmem daleko mi do tego . Jeśli chcesz znać mój ulubiony film z tego gatunku to " 3 dni Kondora" w porównaniu do tego filmu Operacja.. wypada słabo. To jest film a nie wierna kopia tego co się wydarzyło. Dla mnie gra Affleck bardzo mi się podobała . Jasne ,że wiele filmów jest opartych na faktach , ale nie zawsze jest to dobre kino a w tym przypadku jest. Sposób i technika realizacji filmu dla mnie perfekcyjna. Widocznie płytko patrzysz na film nie zwracając uwagi na warsztat sztuki filmowej ,ale to Twoja sprawa. Tak na marginesie dla mnie Django zasługuje na Oskara tyle w temacie.
Zaczynam używać języka języka niekulturalnego? Ubawiła mnie Twoja odpowiedź. . Zapewne Cię zaskoczyła i nie masz nic do dodania. Pozdrawiam jeśli chcesz polemizować o filmach zacznij je oglądać. Pozdrawiam . Game Over
nie bede karmił trolla. przeczytaj sobie jeszcze raz swoje wypowiedzi - kontynuowanie polemiki uwłaczałoby mnie, wiec powstrzymam się. naucz się kultury synku.
Na stronie jimmycarterlibrary gov documents r_ode tu znajdziesz całą historię:) dzień po dniu.
Nie twierdzę, że książka jest idealnym odzwierciedleniem wydarzeń. Na pewno jest dużo bliższa prawdy, niż film.
Rozumiem też zresztą, że reżyser musiał trochę podkoloryzować fakty, aby film był ciekawy i trzymał w napięciu.
Dziękuję Ci za stronę, którą podałeś. Już się zagłębiam w te dokumenty, bo nie ukrywam cała historia mnie bardzo zaciekawiła.
Właśnie je przeglądam i widzę, że tam można dokładnie dowiedzieć się na temat przetrzymywanych zakładników w Ambasadzie. Super, bo książka skupia się praktycznie tylko 6-stce uciekinierów.