USA borykają się właśnie z wyznaniami swoich żołnierzy walczących w Afganistanie. Żołnierzy, którzy nie zostali docenieni przez swoją ojczyznę, wręcz przeciwnie po powrocie zostali opuszczeni i zapomniani, walczą o swój codzienny byt. Operacja w Argo ani nie powala fabułą, ani grą aktorską ani muzyką. Jedynie montaż jest świetny i tu podzielam zdanie Akademii - to on sprawia, że film trzyma w napięciu. Dostał nagrodę za najlepszy film, bo tak było lepiej politycznie, by uciszyć tak głośne teraz głosy żołnierzy, by pokazać "Patrzcie Ameryka dba o swoich bohaterów, nasz kraj jest wspaniały", jak zwykle gloryfikacja swojej ojczyzny kosztem prawdy....Oscar dla tego filmu to skandal i utrata pozycji tej nagrody....szkoda
Ja pier...niczę.
A gdzie tam Ameryka dba o swoich?
Nie! Ameryka ich olała, skazali ich na śmierć (Irańczycy już by ich nie wpuścili spowrotem do ambasady). Jeden facet się postawił.
Na jakim Ty filmie byłaś/byłeś? Bo chyba nie na Argo.
Jaho naucz się czytania ze zrozumieniem albo się nie wypowiadaj.. Afonka nie mówi o filmie, tylko o aktualnej sytuacji politycznej w ameryce. Chodzi o to, że oscar miał być rekompensata dla żołnierzy z AFGANISTANU (akcja filmu przecież toczyła się w IRANIE), których po misji rząd olał.
Ja osobiście akurat nie śledzę tych spraw na bieżąco, chociaż na pewno dla nikogo nie jest niespodzianką proamerykański charakter owej gali ;d a, że w istocie film nie powala na kolana, to tyle wyróżnień powinno zastanawiać...
Z jednej strony rekompensata dla żołnierzy, z drugiej pewnie by w ogóle by uspokoić opinię, odbudować obraz USA w oczach Amerykanów. Wiadomo, że Amerykanie kochają swój kraj, a tu ostatnio żołnierze armii amerykańskiej burzą obraz wspanialej Ameryki. A w filmie...? Na końcu widać jak nagradzany jest prawdziwy Mendes.... :) ( i na dodatek podobno pomysł jak uratować Amerykanów w rzeczywistości był pomysłem Kanadyjczyków.....)
No kurna sen wariata.
Ja na Oskary leję, bo nieraz już pokazano nieobiektywność tych nagród.
Rozmawiamy o filmie ARGO. Który pokazuje raczej jak chamsko Rząd Juesej traktuje swoich ludzi.
TO MA BYĆ REKOMPENSATA ZA AFGANISTAN? Film "o Iranie" pokazujący chamstwo rządu USA, ma być rekompensatą tegoż Rządu za Afganistan?????
Co wy ludziska palicie? ;) :) :)
Ale ostatecznie nie przeżywajcie. To tylko film. Moim zdaniem całkiem niezły.