PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=614165}
7,3 142 tys. ocen
7,3 10 1 142205
7,1 70 krytyków
Operacja Argo
powrót do forum filmu Operacja Argo

Witam. Według mnie film się prezentuje bardzo dobrze. Cała historia bardzo ciekawa. Trochę wstyd przyznać ale nie wiedziałem, że coś takiego się kiedyś wydarzyło. Moim zdaniem zasłużony Oskar. Wiadomo, nie trudno momentami zauważyć w nim hollywoodzką manierę "efekciarstwa", ale bądźmy szczerzy w dzisiejszych czasach jest to na porządku dziennym :). Mimo wszystko film fajnie się ogląda. Trzyma w napięciu od początku do końca. W filmie poruszonych jest wiele wątków. Bardzo zaciekawiła mnie sytuacja ze składaniem papierowych dokumentów przez dzieci. Bardzo szybko nasuwają się pewne wnioski na temat bezpieczeństwa informacji we współczesnym świecie. Wprawdzie cała historia dzieje się pod koniec lat 70 ubiegłego wieku jednak podobne metody zabezpieczania się przed "wyciekiem" prywatnych lub tajnych informacji są stosowane również dziś. Strach pomyśleć co dzieje się teraz - w erze nowoczesnych technologii. Ciekawi mnie jak wy - być może ludzie mający do czynienia z ochroną danych osobowych - odbieracie cały ten aspekt bezpieczeństwa informacji zarówno w filmie jak i na co dzień.

Jowix

Witam, pracuje w IT, nie zajmuje sie ochrona danych, ale ten temat jest ciekawy dla dla ludzi z poza branzy. Teraz niszczarki sa bardziej zaawansowane - tzn tna również po szerokosci wiec, poziom trudnosci w odtwarzaniu wzrasta do kwdratu. Zaskoczyla mnie komputeryzacja lotniska Teheranie - to byl koniec lat 70tych, ale jak widac zdalne rezerwacje biletow dzialaly. Bylo kilka naciagniec - Mendez dzwonil do centrali w USA, co bylo niemozliwe w tym czasie. Nie czytalem rowniez ksiazki, ale Ci co czytali mowili, ze film jest bardziej efekciarski - podobno Iranczycy nie odkryli nigdy, ze 6 osob brakuje, wiec scena na lotnisku mocno naciagana

ocenił(a) film na 9
johnyb78

johnyb78 Może i masz rację z tą ostatnią sceną, że naciągana :) Ale w sumie bez tej sceny nie było by tego momentu ekscytacji :) Pozdrawiam