PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=614165}
7,3 142 tys. ocen
7,3 10 1 142205
7,1 70 krytyków
Operacja Argo
powrót do forum filmu Operacja Argo

Ma wszystko co trzeba: ukazuje Hollywood w dobrym świetle, pozytywnie i z ironią, jest amerykański, wychwala CIA i amerykańskich bohaterów, jest przedstawiony w latach 70` więc ekipa musiała się trochę napracować nad strojami, scenografią itd, jest szczęśliwe zakończenie, jest jakby nie patrzeć porządnie zrobiony.

ocenił(a) film na 7
fightClub

Wychwala CIA, ale... Ukazuje też kilka "brzydkich" uczynków - m.in. jak wespół z MI6 obaliła demokratycznie wybranego, postępowego premiera Mosadeka i wsadziła na tron Rezę Pahlaviego, który szybko okazałsię być tyranem. Nie tylko w USA mało ludzi o tym wie...

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

jednak jest to tylko nieznacznie wspomniane we wstępie, a później to Irańczycy są czarnymi charakterami

ocenił(a) film na 7
fightClub

Dzięki temu jednak nie są "po prostu" źli, za jakich chciałoby ich wielu uważać. Widzimy, że mają "jakieś" powody by nie przepadać za Amerykanami. No i jak pisałem - wielu ludzi nie wie o tych faktach.

ocenił(a) film na 6
Sqrchybyk

Wystarczy sięgnąć po "Szachinszaha" pana Kapuścińskiego... ale to o czym piszesz, te "brzydkie sprawy" z CIA i nieudolna akcja to swego czasu były wydarzenia mocno dyskutowane. Nie interesowałam się tym, jaki miały oddźwięk w popkulturze, ale na pewno nie przeszły bez echa.

ocenił(a) film na 7
ethi

Wtedy być może, nie pamiętam ;-) Dziś jednak mało ludzi o tym wie.