7,3 143 tys. ocen
7,3 10 1 142618
7,1 57 krytyków
Operacja Argo
powrót do forum filmu Operacja Argo

Przededniu kolejnego konfliktu propaganda pierze mózgi obywatelom pompując kasę w filmy typu
"Argo" dodatkowo je nagradzając. Film jak wiele innych. Nagrany i zagrany dobrze ale do kategorii
"wybitnych" na pewno nie należy. Spodziewałem się dużo więcej.

Pultyn

Popieram , mocno przereklamowane kino. A powód znany .Iran .Znów lobby pompuje w ten rejon zainteresowanie światowej opinii.Kino amerykańskie od kilku lat upada , a to za sprawą takich filmów. Akcji 20% reszta teatralne triki i gadu gadu o polityce. Nuda , ledwo dotrwałem do końca projekcji.2/10. Moim zdaniem Django powinien zebrać wszystkie Oskary.

darodaro

Popieram! Django to najlepszy film minionego roku. Don Johnson po prostu zagrał jak profesor.

ocenił(a) film na 8
Pultyn

hmmm to nie do końca tak jest choć może sie wydawać ale jest wyraźna i subtelna róznica. Moim zdaniem to nie wina Afflecka że politycy chcą ten film zawłaszczyć. Jemu chodziło o rekonstrukcję faktycznej operacji Argo co moim zdaniem wyszło mu świetnie i to na każdej płaszczyźnie. Nie można porównywać społeczeństwa i polityki Iranu wtedy i dziś. Przecież Affleck obnażył oprócz sprawnego działania CIA cynizm i hipokryzję rządzących w USA i samej organizacji którzy tych ludzi mieli w dup...a poświecić ich chcieli w celu doraźnych celów politycznych i wizerunkowych więc sama akcja odbywała sie bez zgody "góry" de facto- Ci ludzie poświęcili własny tyłek chociaż nie musieli. Jest też scena gdzie mówi sie że szach "to sku..wy...ale nasz skur..y..n" co jest wykładnikiem polityki wtedy i dzis w Iranie. Poza tym sama historia świetna, nie znałem jej chociaż troche o akcjach CIA słyszałem-naprawde niesamowita-film inteligentny z błyskotliwymi dialogami, aktorstwem zwłaszcza drugiego planu i świetnie oddanym klimatem tamtego czasu niepewności i stałego stanu zagrożenia więc jest to film b. dobry- a czy na oscara-nie wiem są gusta i guściki...

ocenił(a) film na 8
everyman84

więc utarł nosa USA choć zrobił to subtelnie-poza tym sytuacja w Iranie nie została pokazana stronniczo wręcz powiedziałbym bezstronnie bez tonu protekcjonalnego i moralizowania.."jest prawda czasu i prawda ekranu"film się broni a że powstał akurat w takim czasie i koniunkturze politycznej trudno..poza tym słyszałem że Affleck na studiach już kupę lat temu był pasjonatem Bliskiego Wschodu i wiele na temat historii regionu czytał więc nie nazwał bym go ignorantem..