Film ten ma ocenę 7,6 i jest 922 w rankingu.
Natomiast film Atlas Chmur ma notę 7,4 i jest 762 w rankingu.
O co tu chodzi?
Liczba oddanych głosów powinna mieć znaczenie, gdy dwa filmy mają tą samą notę, np. 7.6. Jednak, mając dwa filmy, jeden z 7.6 a drugi z 7.4, głupotą jest średnia ważona z oddanymi głosami, która wyniesie film z niższą notą ponad ten o wyższej nocie. W innym razie, sama nota w skali 1-10 traci na znaczeniu. Tak z logicznego punktu widzenia.
Pozdrawiam
No chyba bardziej się liczy film, który ma ocenę 7,4 ze 100 głosów, niż ten, który ma 7,6 z 10, czyż nie? Poza tym nie mówimy tu o różnicy oceny więcej niż jeden punkt.
Zacznijmy od tego, że aby otrzymać notę, na dany film musi być oddana minimalna ilość głosów ( tak jest przynajmniej na imdb.com - w czym to, co powiedziałem powyżej, ma jak największy sens ). Na imdb jest to kilka tysięcy głosów, o ile pamięć mnie nie myli.
Pozdrawiam
Wyobraź sobie, że nakręcono film dokumentalny "O hodowli jedwabników na Białostocczyźnie", film rewelacyjny, hodowcy i ich rodziny, a nawet dyrektor i co niektórzy pracownicy fabryki jedwabnych piżam obejrzeli ten niszowy film. Byli zachwyceni jak to małe stworzonko wije nić, bez zastanowienia dali 10 i dołożyli serduszko. W ich odczuciu właśnie tak dobry był ten film. Obejrzało go 120 osób a przez kolejne lata dochodziło po kilka głosów, oczywiście od miłośników tematu, bo nikt "normalny" nie trudził by się szukać tego filmu nie wspominając o oglądaniu. Na przeciw staje Agent 007 sam Dżejms Bond, obejrzany przez miliony, różnych ludzi. Temu się podobał bardziej, tamtemu mniej, ten uważa że poprzedni odcinek był lepszy inny że arcydzieło, ale było ich miliony. Co ma powiedzieć przeciętny kinoman widząc w rankingu filmów, że jedwabnik z Białostocczyzny, którego nawet nie oglądał z obawy, że więcej nie założył by swojej piżamki, jest na pierwszym miejscu w rankingu najlepszych filmów?
Tak jak wspomniałem, minimalna ilość głosów musi być oddana na daną produkcję i nie może być to jednorazowe ( czyt. w tym samym czasie ) oddanie np. 1000 głosów. Taki jest system na imdb.com - dlatego mój powyższy komentarz.
Czy na filmweb.pl jest tak samo, czy film notę otrzymuje już po jednym głosie? To jest zasadnicze pytanie.
Pozdrawiam