PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=614165}
7,3 142 tys. ocen
7,3 10 1 142205
7,1 70 krytyków
Operacja Argo
powrót do forum filmu Operacja Argo

Straszny banał

ocenił(a) film na 5

Oskar za coś takiego? Jedyne wytłumaczenie jest takie że to jednak amerykańskie nagrody dla
amerykanów głównie.
Film zapowiadał się naprawdę ciekawie, historia intrygująca - dla mnie niestety ogromne
rozczarowanie. Jedyny plus tego filmu to niezła charakteryzacja, poza tym wszystko fabularnie
leży, same banały, a nawet groteskowe sceny niby budujące napięcie jak odebrany w ostatniej
sekundzie telefon czy zabukowany bilet. Podobnie scena "profesjonalizmu" działania
ambasady i niszczenie dokumentów w ostatniej chwili ... Przechodząc do samej akcji, totalna
amatorka, mimo że wycieczka filmowców na bazar w Teheranie przypomina grupkę japońskich
turystów jakoś tak niespecjalnie wzbudza podejrzenia Irańczyków. Kontrole na lotnisku to też
jakaś ściema skoro można przez nie przejść bez kompletnych papierów. Takie rzeczy tylko
made in Hollywood.
5/10

ocenił(a) film na 5
Logan87

Zgadzam się. Słabe to argo. Do pewnego momentu podobał mi się ale potem strasznie "amerykański" się zrobił. A przypieczętowaniem wszystkiego była scena jak główny bohater widzi się z żoną a w tle powiewa amerykańska flaga. Afleck podąża w dobrym kierunku ale to jeszcze nie jego czas. I dziwi mnie tyle oscarów choć często zdarza się że ta akurat nagroda nie jest wyznacznikiem dobrego kina. O wiele lepsze jest "Cztery dni we wrześniu" z 1997 roku - brazylijski film i również z allanem arkinem. Sądzę że afleck troszkę się nim tu wzorował

Logan87

Dlaczego oceniasz na 5 jeżeli widzisz tylko jeden pozytyw?
Mam ostatnio wrażenie patrząc na średnie oceny filmów na filmwebie że wszyscy oceniają w skali od 5 do 10 a nie od 1 do 10 :)