Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008
6,8 129 tys. ocen
6,8 10 1 128670
5,8 22 krytyków
Opowieści z Narnii: Książę Kaspian
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

Witam.

Mam do was pewne pytania w związku z filmem. Mianowicie film oceniam na 6 w skali 1/10. Zabrakło w nim apogeum które w 2 części si,ę przeciągnęło od chwili rozpoczęcia filmu do jego końca co negatywnie wpłynęło na moją ocenę.
Moje pytania brzmią:
1) Dlaczego cała czwórka rodzeństwa wchodząc PONOWNIE do Narnii nie była dorosła? (Przypominam ze wyszli z tamtąd jako dorośli...) (popieram zdziwienie Kaspiana)
2) Dlaczego Aslan zjawił się dopiero tak późno i gdzie on właściwie był podczas jego wyczekiwania. Uważam że jego przybycie nie wiele pomogło w walce, tylko drzewa które ni ztąd ni zowąd ożyły.
3) Czy Aslan nie powinien być przez ten czas nie obecności rodzeństwa starszy o tysiąc lat?

Osobiście uważam że film jest OK aczkolwiek nasuwają się pytanie na które trudno, przynajmniej mi, znaleźć odp. Wiem że to kraina baśni i fantazji ale nie może być takich "ślepych uliczek"....

Czekam na odp. Z góry dzięki

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
Lipton_3

ad.1 Wydaje mi się, iż wtedy byłoby to pozbawione jakiegokolwiek sensu. Trudno mi odpowiednio sformułować odpowiedź, ale ja osobiście nie widzę akurat w tym jakiegoś braku logiki.
ad.2 oraz ad.3 :) Widzisz, chyba nie rozumiesz kim tak naprawdę jest Aslan. Polecam przeczytać książkę, która nie jest jakiejś monstrualnej objętości a znajdziesz odpowiedź. Aslan to nie jakiś tam pierwszy lepszy "lew - czarodziej" ;)

Elof

1. oni byli starsi o rok a jak sie do Narnii wchodzi to za kazdym razem taki sam jaki sie jest w realu.no tak to mozna wytłumaczyć.
a co do 2.3 to zgadzam sie z poprzednikiem.

ocenił(a) film na 9
Lipton_3

Odnośnie ślepych uliczek... po przeczytaniu książki wszystko jest jasne. W filmie po prostu nie zamieścili odpowiedzi na wszystkie pytania. Widać, że nie znasz książek :/ od razu nie było by pytania nr 3 :D:D:D przecież Aslan był na długo przed pojawieniem się rodzeństwa nawet w 1 części i jest jeszcze dużo później..... wiadomo ze względu na to kim jest.:D:D:D Co do pytania 2, znów pasuje odnośnik do książki, on się pojawia od samego początku, przecież Łucja go widzi, a dlaczego tylko ona???? Tu znów odpowiedź w książce :D:D:D nie chcę tu pisać, bo zaraz będzie, że ujawniam jakieś fakty, albo nie wiem co..... A co do pytania 1 nie byli dorośli, bo w naszym świecie miną rok od ich powrotu więc nie zdążyli dorosnąć, a jakby mieli być zgodni z rocznikami Narnii to mieliby 1300 lat!!! Więc sorry niezbyt ciekawy widok :D:D:D

ocenił(a) film na 4
Lipton_3

1) w pierwszej części Pevensie wchodząc do Narnii sa dziecmi, w Narnii dorastaja, staja sie krolami i krolowymi, ale w pewnym momencie nastepuje czas, zeby wrocili i wracaja spowrotem jako dzieci. w rzeczywistym swiecie mija rok, a w Narnii setki lat. ( czas uplywa inaczej w obu swiatach)

2) w ksiazce aslan jest jeszcze wieksza legendara bujda dla narnijczykow niz czworo krolow ( rodzenstwo). dla kaspiana to od zawsze byly legendy ( narnijczycy/ rodzenstwo/ aslan). czytajac tez sie zastanawialam, czemu aslan zwleka z pomoca, ale "nic nie dzieje sie tak samo dwa razy" aslan ma tysiace krain "pod soba". przybyl, ale nie zeby wszystkich przegonic, tylko zeby zobaczyc, jak oni wszyscy radza sobie sami ( chciaz tez wskazac rodzenstwu droge, ale to nie do konca sie udalo, bo prawie nikt nie wierzyl Łucji) i zeby na koniec otworzyc drzwi do innego swiata.aha wzbudzil tez duchy drzew i rzek ( driady i najady)

3) byl ciut "wiekszy" , bo jak powiedzial do Łucji - im ona dorasta tym on wydaje sie wiekszy. Aslan jest jakby bogiem i nie podlega normalnym prawom fizyki, istnieje we wszystkich wszechswiatach, Narnia jest tylko jednym z nich.
Aslan nie jest zwykłym lwem ;)

ocenił(a) film na 10
Lipton_3

ad 2.
generalnie Aslan jest odniesieniem do Boga, tak więc nie przybył wcześniej, gdyż zabrakło wiary w jego pomoc. Sam Piotr znajdując się w kopcu (w filmowej wersji) powiedział, że naczekali się na niego wystarczająco długo. Jedyną osobą, która bezwarunkowo przyjmowała jego obecność była Łucja, której niestety zabrakło odwagi by zacząć szukać u niego pomocy wcześniej.

Generalnie chodzi o przesłanie: "nie musisz radzić sobie sam, jeśli będziesz wierzył ja przybędę Ci pomóc"

ocenił(a) film na 10
Lipton_3

Przecież to jane jak słońce! Aslan rośnie na równo z Łucja sam jej to powiedział:
łucja - Urosłeś
Aslan - Ponieważ ty rośniesz rosne i Ja!

ocenił(a) film na 10
Lipton_3

Na przedostatnie pytanie odpowiem tak: Aslan POwiedział łucji że nic nie zdarza się tak samo...wiec nie mogł pomoc im wczesniej tak jak w poprzedniej czesci pomagał im od początku do końca.

Lipton_3

Też się dziwię, 2 część Narnii jest delikatnie nie zrozumiała dla niektórych. Żeby to zrozumieć musisz przeczytać ksiązke i jeszcze raz dokładnie obejżeć film, to 1 z wielu licznych wad tego filmu.
Polecam 1 część jest rozumna i lepsza.
Pozdro dla fanów: ,,Opowieściu z Narnii Lew, czarownica i stara szafa" i Georgie Henley. <3

Anik81

ty umiesz czytać? :O