No czekałem miesiąc i się zawiodłem :( Oceniam 7/10, bo film jednak lepszy niż gorszy, ale pierwsza część lepsza!
Plusy filmu:
+ Łucji się śni Aslan, a potem ta sama scena jest w rzeczywistości
+ pocałunek Kaspiana z Zuzanną, tekst Łucji "Jak będę starsza to to zrozumiem", Edmund: "Ja już jestem starszy i nie chcę rozumieć" :P
+ sceny z Ryczypiskiem, a szczególnie ta z jego brakiem ogona
+ żołnierze zbliżyli się do Łucji, ta wyciągnęła sztylecik, i wszyscy się przestraszyli
+ Edmund, który zapomniał latarki xD (w książce też tak było)
+ cała scena z Białą Czarownicą
+ dubbing (ale w HP jest jednak lepszy)
+ sceny z Zuzanną i tym podrywającym ją chłopakiem xP
+ ach, ta plaża pod Ker-Paravelem :)
+ Zuzanna do Kaspiana: "Jestem od ciebie o 1300 lat starsza"
Minusy:
- film ciągnął się i ciągnął cały czas tym samym: najpierw wątki o Kaspianie, potem wątki o Pevensie'ach, potem wątki o Mirazie i tak w kółko... 2,5 h to za dużo na taki film :/
- scena ucieczki Kaspiana
- dużo wątków odbiegających od książki... wiem, że zawsze trzeba odstąpić od oryginału i coś pozmieniać, ale tu było tego za dużo
- Aslan nic nie wniósł do wojny, tylko drzewom życie przywrócił ;|
- Aslan na pytanie, czemu tak długo trzymał Narnię w niewoli, powiedział "Nic nie dzieje się tak samo dwa razy"
- nienawiść Piotra do Kaspiana i na odwrót
widze że nie zrozumiałaś filmu: oni sie nie nawidzili tylko nie przepadali za sobą-bo oto Kaspian miał byc nowym Wielkim Królem.
Aslan w książce też zbyt wiele nie zdziałał.ale był.
w sprawie trzymania Narnii w niewoli powiem tak:on nie tylko Narnii dogląda ale i inne światy i utrzymać je wszystkie razem w pokoju nie jest łatwo.
Co Ci się nie podobało w scenie ucieczki Kaspiana ? Według mnie była świetna ! Nie rozumiesz dobrze słów Aslana ...
Nigdy nie dostrzegałam niechęci Piotra do Kaspiana w książce, choć w filmie zostało to tak trochę przedstawione... dlaczego uważasz, że Piotr był zazdrosny Pączku ? :)
bo miał..hmm...czekaj mam na to na końcu języka..o wiem konkurencje xD
bo przecież Kaspian to nowy Król Narnii chociaż jak powiedział Aslan 'kto raz zostaje władcą Narnii ten władca jest już na zawsze' jakoś tak.jak coś przekręciłam to sorki ale nie moge znaleźć książki a filmu mi sie nie chca włącząć ;))
a scena ucieczki była bardzo udan ; D zwłaszcza moment jak przywalił głową w gałąź xD
Jeśli chodzi o ucieczkę Kaspiana, to po prostu mi nie przypadła do gustu :) No ale uderzenie w gałąź to już mi się podobało :P Ta scena tak trochę nie pasuje jak na początek filmu, bo mało o sytuacji wiemy i mało rozumiemy... I scena się tak przeciąga :/
Zuzanna całuje się z Kaspianem??
czy tylko ja jestem taka zacofana i jeszcze tego filmu nie oglądałam??