Ja go chyba nigdy nie zrozumiem: Ciągle kryje się w lesie i nie ma w ogóle zamiaru pomóc Narnijczykom, tylko czeka trzynaście wieków, aż przyjdzie Łucja i go pogłaszcze.
Jakbyś przeczytał wszystkie tomy narnii tp bys wiedział,że Aslan opiekuje się też innymi światami,także naszym.C.S.lewis przedstawił Aslana w postaci Jezusa Chrystusa,w siódmym tomie aslan niszczy narnie i tworzy sąd ostateczny,taki jak w Biblii.A pozatym nic nie dzieje sie tak samo dwa razy:)
Aslan jest lwem nieoswojonym więc dlatego często się się niepojawia w Narnia a po zatym opiekuje się też innymi krajami.W jednym masz racje nie pomógł Narnijczykom kiedy Telmarowie zatakowali Kar-Paravel i wygonili wszystkich narnijczyków do Narnii.
Tak, a pozatym niezapominajmy o tym ze w Opowiesciach z Narnii mamy wiele nawiązan do chrzescijanstwa, czasem ludzie muszą odnaleźć Boga, nie zawsze przychodzi sam a Narnijczycy poprostu zaczęli juz powoli wątpic w istnienie Aslana.
Aslan niszczy Narnie.Ci co w niego wierzyli trafiają do prawdziwej narnii,(jak sie okazuje ta była jedynie cieniem prawdziwej)a ci którzy w niego zwątpili szli w cień.narnia do ktorej trafili wierzący narnijczycy była bez zmartwień i smutkow (tak jak dla nas raj)
Halo! Ludzie może byście mi tu faktow nie wyprzedzali bo ja właśnie chce przeczytac wszystkie tomy i zanim sie za to zabiore to wszystko bede wiedziała;] (bez urazy oczywiście:))
Kazdy ma prawo sie wypowiadac na forum ;p bo większosc juz raczej przeczytała. Czytaj szybko!
Taak łatwo ci powiedzieć "czytaj szybko" po pierwsze nie mam ksiażek a po drugie najblizsza ksiegarnia jest zamknięta:( Kuurde szkoda że aslan zniszczy tą Narnie;(
O Rany! Aslan niszczy krainę ,która była tylko cieniem prawdziwej narnii!!!!!!Lecz do prawdziwej Narnii trafiają tylko dobrzy narnijczycy.To co aslan zniszczył jest jak ziemia.Ci co zyli dobrze trafią do nieba,taka jest prawdziwa narnia.wszyscy bochaterowie oprócz zuzanny która zwątpiła w aslana zostają tam na zawsze,a aslan zmiwnia się w Jezusa i wszyscy zyja długo i szczęśliwie:)
:o o rany!!! O w morde! Kurde niech oni szybciej mi ta księgarnie otworza bo juz sie nie moge doczekac tych książek!;]
ECh szkoda że nic nie jest wieczne:( bo jak przeczytam wszystkie te czesci to potem juz nic nie bedzie i nie bede wiedziala co sie tam z nimi dalej dzieje:(
Wczoraj kupiłem wszystkie 7 tomów. Wczoraj też przeczytałem pierwszy, dziś 1/3 drugiego. Ileż tam różnic między książką a filmem...
Faktycznie druga część odbiega trochę od filmu...ale też lepiej się ogląda bo w książce dużo się nie działo.
Noo zgadzam sie, sama sie zastanawiałam jak oni zrobią ten film, bo fabuły jest mały w ksiązce.
Mam prośbę. Jak przeczytałam ten dział to doszłam do wniosku, że chyba urę jak nie dowiem się co dokładnie będzie w kolejnych częściach, a filmu ponoć nie będą już kręcić bo ponoć za mało zarabiają i im się to nie opłaca. Mógłby ktoś napisać tutaj wszystkie części (nazwy) po kolei książek? Byłabym naprawdę wdzięczna. A co do filmu to fajny, ale jedynka chyba lepsza ;P
Lew, czarownica i stara szafa
Książę Kaspian
Podróż "Wędrowca do świtu"
Srebrne Krzesło
Koń i jego chłopiec
Siostrzeniec Czarodzieja
Ostatnia Bitwa
Enter mi sie nacisnął przezz przypadek...
Najlepiej czytać od Siostrzeńca Czarodzieja wtedy poznasz jak powstała narnia no a potem to po kolei.
nie pokolei bo jeszcze kon i jego chłopiec po lwie czarownicy i starej szafie ^^. Ale jak dla mnie, dobrze sie czyta tak jak powstały.