PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=285624}

Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008
6,8 128 tys. ocen
6,8 10 1 128485
5,7 32 krytyków
Opowieści z Narnii: Książę Kaspian
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

Założę się, że ten film będzie (już jest) jednym z lepszych filmów wszechczasów, a na filmwebie zajmie dobre miejsce. Kto wie czy to właśnie ,,Kaspian" nie strąci ,,Ojca Chszestnego" na drugi plan? :P Przyznam, że jeszcze nie oglądałem filmu (mam zamiar iść niebawem do kina) ale sądząc po ocenie, komentarzach i trajlerach to film jest niezły. Bardzo się cieszę, że nie wycięli Ryczypiska - mojego ulubionego bohatera :) Po za tym "romans" Zuzanny i Kaspiana to bardzo fajny pomysł, a "powrót" Białej Czarownicy to już majstersztyk :) Szczerze to już po obejrzeniu trajleru dał bym dziesiątkę ;]
A nawiązując do recenzji... pozostanie do końca filmowej sagi przy zasadach religijnych sprawiło by, że film byłby nudny. Książka to co innego... film musi mieć rozmach, akcję... A nie tylko nudne ,,nie zabijaj". Być może jest to wychodzenie na przekór Lewisowi, ale film to film a książka to książka. Być może dlatego, że w ,,Kaspianie" znacznie pominięto zadady religijne, film ma większą średnią niż ,,Lew, czarownica..."... Bo w ,,Kaspianie" to właśnie bitwa stanowi filar filmu...

ocenił(a) film na 5
kacperpiotrkow2

Tylko jeden film fantasy był w stanie zwalić Ojca Chrzestnego z Pierwszego miejsca - "Powrót Króla"
Jemu się nie udało,a Narnia jest słaba.

kacperpiotrkow2

Przesłanie chrześcijańskie też jest choć nie tak "jednoznaczne" i proste jak we "lwie". Cóz - wiara nie jest prosta, łatwa i przyjemna. Nie sądzę, żeby bitwa stanowiła tu "Filar filmu", jeśli by tak było nie podobałby mie się ten film tak bardzo.

użytkownik usunięty
norcia5

Łojej, po przeczytaniu negatywnej recenzji w gazetowskim "co jest grane?" absolutnie nie spodziewałam się tak dobrej oceny na FilmWebie... Zresztą mam zamiar pójść na ten film do kina więc sama się przekonam.

Dla mnie ta recenzja w "gazecie" była zupełnie do bani. Chyba Pan Recenzent i ja nie oglądaliśmy tego samego filmu...

użytkownik usunięty
kacperpiotrkow2

W "Lwie" też bitwa stanowi :P "Kaspian" dobrze im wyszedł, fajnie rozwinęli wątki. Ale zauważ, że Lewisowi nie chodziło o to by w ogóle nie zabijać. Raczej o to by zabijać tylko wtedy gdy trzeba. By być wierny Aslanowi nawet gdy go nie widać. I założenia religijny nie polegają na trzymaniu się 6 przykazaniu i "nie zabijać" ale na czymś więcej. Wiara to nie tylko sztywne reguły - to coś więcej. I to Lewis (jak i ten film) świetnie pokazał...

ocenił(a) film na 9

Jak dla mnie film jest po prostu genialny!!!!! nawet ten dubbing da się jakoś przeżyć o dziwo :D:D:D Ogólnie podobało mi się wszystko :D:D:D I muszę przyznać, że "Książę.." jest lepszy od "Lwa....." Polecam wszystkim!!!!!!!!!!

użytkownik usunięty
Karola

dubbing jest naprawdę dobrze zrobiony...jak "Lwa..." :D Tylko akcent Bena... ;(

ocenił(a) film na 8

Ja ten film już kocham. Świetna gra aktorska i w ogóle taki klimat i różne efekty... I ta piosekna na końcu... Film mnie rozbraja... Pod koniec prawie się poryczałam, a to świadczy, że ten film jest naprawdę super.
Chciała bym, żeby kręcili dalsze części...
Chyba pojdę obejrzec go drugi raz...

użytkownik usunięty

Mam nadzieję że pisząc "nie polegają na trzymaniu się 6 przykazaniu" nie miałeś na myśli "nie zabijaj" bo to akurat piąte...

użytkownik usunięty

miałam...pomyłka w liczeniu :D <za krótki>

kacperpiotrkow2

Film jest po prostu genialny!
Tak szczerze, to jeden z tych filmów, które najbardziej podobały mi sie w moim życiu. Po powrocie z seansu do domu miałem ochotę zobaczyć ten film jeszcze raz i nadal chętnie bym to zrobił. Jak tylko będzie w moim miejskim kinie to kupuje bilety i ponownie zanurzam się w cudowną fabułę filmu...

ocenił(a) film na 9
fred1221

Jednym z plusów tego filmu jest to, że główną rolę Kaspiana gra mało znany Ben Barnes. Nie lubię, gdy takie role grają gwiazdeczki, które nie mają za grosz talentu. A Ben wyszedł świetnie. Jednak sama postać Kaspiana nie przypadła mi jako tako do gustu. Nadal uważam, że grał tam cwaniaczka :P

Marta_K_

Przecież to film dla dzieci... Wyprzedzając zgadzam się, że może mieć przesłanie, ale to nie zmienia tego faktu.

ocenił(a) film na 10
Marta_K_

nie wiem czy tak mało znany :) w końcu Stardust był całkiem niedawno :)

kacperpiotrkow2

Poszłam na film z pewną dozą wątpliwości, którą zaszczepiły właśnie niektóre komentarze na tym forum. Jednak muszę szczerze powiedzieć- jest wspaniały. W fabule dodane kilka wątków, pozmieniane, ale wyszło to na dobre. Film raczej dla pewnej części młodzieży lub dla starszych dzieci, ale dla dorosłych również. Obserwowałam czasem salę kinową i stwierdzam że dorośli interesowali się filmem, tak samo jak dzieci. I widzicie - nie trzeba żadnych podtekstów erotycznych. Wątek Kaspiana i Zuzanną poprowadzony naprawdę z klasą. Scena ucieczki z zamku, przywoływania B.Czarownicy (niesamowita Tilda Swinton) naprawdę zapierają dech. Kaspian świetny(obawiałam się jego wieku, ale teraz nie wyobrażam sobie innego).RYCZYPISK. Większy i piękniejszy Aslan. Dobre sceny batalistyczne (może troszkę jak WP, ale WP to w końcu arcydzieło ;)Naprawdę piekne kostiumy, muzyka, zdjęcia i ujęcia (np. te z perspektywy tarczy) sprawiają że to naprawdę dobry film. Bardzo dobry. Cudowny (co za subiektywizm)No i ten klimat...

PS: Mam nadzieję że zostaną nakręcone kolejne części. Teraz pójdę chyba na wszystko co pan Adamson zaproponuje narnijskiego. Niestety w ,,Wędrowcu" już nie on będzie reżyserem. Szkoda

PS2: Naprawdę widać jaki ten film jest dopracowany. W porównaniu z Harrym Potterem (do którego nic nie mam, a nawet czasem lubię).... widać że HP robiony jest na chybcika i sprawia wrażenie niedopracowania.Taniego obiektu...nie wiem jak to ująć. Ale to chyba tak jest zawsze, kiedy w film nie wkłada się serca i traktuje JEDYNIE jak niekwestionowaną żyłę złota.

PS3: Mam nadzieję że...Ben Barnes, tak? (chodzi o Kaspiana) nie stanie się ,,bożyszsczem nastolatek". Po wywiadach i filach z planu można wywnioskoważ że to miły gość.Życzę szczęścia w (ewentualnej) karierze. A takie ,,bożyszcza nastolatek" są po prostu skazane na jeden sezon, a potem na drwiny i zapomnienie.

użytkownik usunięty
Arbonne

racja...ale jak oglądałam wywiady różne...z nim czy tymi co grali Pevensie to wydaje mi się że to są ludzie mądry. Mam nadzieje, że będą z nich przedewszystkim ludzie a nie gwiazdy :/

ocenił(a) film na 1
kacperpiotrkow2

Akurat Narnia nie dorasta "Ojcu" do pięt wiec zastanów się jak napiszesz coś głupiego.

ocenił(a) film na 5
kacperpiotrkow2

Nie oglądałeś filmu, ale już twierdzisz że ma szanse być lepszy od jednego z najlepszych filmów w dziejach kina. Troche to śmieszne, ale skoro tak twierdizsz.

Jak dla mnie film był OK, ale rewelacji nie było. Fajna muzyka i efekty, ale to troche mało do wyprzedzenia Ojca Chrzestnego.Jak dla mnie to mało na top 50.

Coen_3

ok.Książe Kaspian wypadł spoko.jako film w części oparty na książce jest całkiem,całkiem.
ale żeby odrazu gadać że wyprzedzi Chrzestnego.bez przesady.

ocenił(a) film na 7
paczek93

Tak film fajny ale nie powala ;). Pierwsza część dużo lepsza.

paczek93

Oj po prostu troszkę się zagalopował/a. Na pewno ten temat to nic obraźliwego dla ,,Chrzestnego'

Arbonne

Fjona pierwsza część była genialna ale szczerze ? ta jest dużo lepsza bo dojrzalsza.

paczek93

Wychodzi na to że obie dobre :)

paczek93

Pączku dodam cię do ulubionych (jeśli ci to nie przeszkadza) bo widzę że w wielu wypadkach się zgadzamy (twój opis)

Arbonne

mnie to nie przeszkadza xD wręcz przeciwnie ^^

ocenił(a) film na 5
kacperpiotrkow2

Narnia pobije Ojca Chrzestnego... myślę, że nawet z pomocą Harrego Pottera nie dałaby rady. Teraz może zajmować wysokie miejsce, dzięki głosom rozhisteryzowanych fanów filmu, którzy tuż po powrocie z kina (lub nawet przed) dali na ślepo 10.

ocenił(a) film na 7
_Nameless_

ja tylko powiedziałem "być może" ;) nie twierdzę, że tak będzie, po prostu jest szansa... :) acha, i jestem chłopakiem xD

PS. monilip, pamiętasz jeszcze xy19? ;)

użytkownik usunięty
kacperpiotrkow2

powiedzmy, że pamiętam :P jak widzisz, jedna pasja zamieniła się w drugą :P choć między Hp a Narnią było ho ho innych :D

ocenił(a) film na 8

ja jestem filmem zachwycona... moglabym go ogladac kilka razy z rzedu, ale niestety nie mialam czasu, zeby tyle w kinie siedziec... od dawna po powrocie z kina nie mialam tak dobrego humoru, bo po filmie nie spodziewalam sie wiele, a przewyzszyl moje ozekiwania i to wiele razy. uwazam, ze to, ze jest to film "dla dzieci" jak to niektorzy mowia, dodaje mu wiele uroku i jest bardziej magiczny. bo czyz nie jestesmy przyzwyczajeni, ze wszystko jest oczywiste: zabijanie bez wiekszego celu, seks, brak zasad. a w tym filmie bylo cos niezwyklego, chyba przemiawal do kazdego, zasady moralne scisle przestrzegane, ukazanie milosci w rodzinie i milosci do przyjaciol, wiernocs Aslanowi i wiele innych rzeczy, ktore mnie zachwycily.
a i zapomnialabym: swietne ujecia :)
daje 10!

ocenił(a) film na 8
Monika2903

a i jeszcze nie sadze, zeby film wyprzedzil "Ojca chrzestnego", ale ma szanse byc wysoko na liscie

użytkownik usunięty
Monika2903

ja bym też mogła oglądać i oglądać...niestety nie stać mnie na bilety :D dwa razy była i starczy :D coś, wie ktoś kiedy to wyjdzie na DVD? :D

ocenił(a) film na 9

Film był świetny a polska wersja językowa naprawde dobra(ryczypisk był najlepszy).

użytkownik usunięty
mordus

no..tylko WIELKA szkoda, że nie ma akcentów u Telramrów. W oryginale Kaspian ma taki świetny akcent.ale przyznaję - polska wersja jest świetnie zrobiona!!

ocenił(a) film na 5

Tak, ma takie szanse, jak przeciętny obywatel na wygranie na loterii...

ocenił(a) film na 10
_Nameless_

Film świetny i z pewnością jeszcze za dwadzieścia lat będę go z przyjemnością oglądał.

Tatar

Taka kupa, a wy chcecie pomniki budować. Porównywać to do Ojca Chrzestnego buhehehe, prędzej do innej kupy Shreka.

ocenił(a) film na 9
pawelad

Jak komuś się nie podoba, to najlepiej niech ta osoba się nie wypowiada. A co do Ojca Chrzestnego to w ogóle nie ma porównania, po pierwsze, że to dwa różne gatunki, a po drugie Narnia żądzi xD

Marta_K_

wkońcu ktoś coś mądrego powiedział ;D

krótko ;(

użytkownik usunięty
Marta_K_

Jeżeli coś "żądzi" to faktycznie pierwsze miesjsce w TOP100 zapewnione... '>'

użytkownik usunięty

"Jak komuś się nie podoba, to najlepiej niech ta osoba się nie wypowiada."
Chyba po to forum żeby się wypowiadać... :/

ocenił(a) film na 7

ha! przed chwilą wróciłem z kina i nie zmieniam swojego zdania. BA! dałbym chętnie 11 ale się nie da ;]

kacperpiotrkow2

Przestańcie ludzie, jakieś dzieci piszą pierdołę, że Narnia film wszechczasów i takie poruszenie. Jak napisałem wcześniej to jest śmieszne, film dla dzieci...

użytkownik usunięty
Wojt4s

no i? czy przez to że to film dla dzieci nie może być piękny i wspaniały? mieć przesłanie, treść?

I owszem. nawet posunąłbym sie o stwierdzenie, że niemal każden film dla dzieci jest przepełniony moralitami i przesłaniami, tak ma być. Tylko jeżeli to jest dla (was)Ciebie szczyt wrażeń filmowych, by nazwać film arcydziełem, BA! filmem wszechczasów, to bardzo współczuję.

Wojt4s

nie znasz się i tyle. 'opowieści z narnii' to najpiękniejszy film zaraz po 'titatnicu', moim zdaniem.

ocenił(a) film na 10
milejdi

O taaaak, "Titanic" to było arcydzieło, jakich mało!

Julia_20

a zgodzisz się z tym, że "opowieści z narnii" są prawie tak samo dobre?

ocenił(a) film na 10
milejdi

Of course! Uwielbiam "Opowieści z Narnii"!

Julia_20

a ja je kochaaam! dlatego tu jestem. ;)

ocenił(a) film na 10
milejdi

Witam ^^
Narnia część 2 tak?
TEN FILM JEST BOOOOOSKI!!!
Książka a film to co innego...Ale film dokładnie na podstawie książki jest nudny bo jeśli czytałeś książkę to słowo w słowo wiesz co będzie. To wtedy jest nudno.
Może i mam tylko 13 lat. Ale normalna nie jestem ^^. Normalny 13 nie docenia takich romantycznych i dramatycznych filmów jak "Titanic", "Romeo i Julia"...Ja je uwielbiam. Książę Kaspian jest na pewno dojrzalszy niż Lew, Czarownica i Stara Szafa.
Mogłabym ten film oglądać godzinami. Obejrzałam raz i żałuję że nie zostałam po szkolnej wycieczce zobaczyć go po raz kolejny...
I komentarze moich koleżanek po filmie gratis :P :
xxx - film nie za bardzo ale Kaspian booooooski (ach, och, ech, ale racja przyznaję on jest cudny coś w sobie ma ;P)
yyy - mi tam sie bardziej Piotr podoba (laska żartujesz chyba...)
sss - Ja tam wole Łucje...(LOL wszyscy w śmiech bo myślała że mówimy o ulubionych postaciach nie o najładniejszych ciachach xD)

Czekam, czekam i czekam aż ten wspaniały film (dajcie mu OSCARA!) pojawi się na DVD wie ktoś może kiedy będzie???? :(