Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008
6,8 129 tys. ocen
6,8 10 1 128670
5,8 22 krytyków
Opowieści z Narnii: Książę Kaspian
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

Co się dzieje w 2 części? Nie opowiadajcie mi filmu, powiedzcie ogólnie, ale tak żeby nie zdradzić jakiejś tajemnicy(o ile taka jest) :).
Z góry dzieki

Mrs__Silas

to troche trudne, polecam przyczytac ksiazke,ale moge powiedziec, ze 4 bohaterow przenosi sie z powrotem do Narni. w nASZYM SWIECIE minal rok a w Narnii jakies 1500 lat!!!:). musza pomoc prawdziwemu krolowi pokonac uzurpatora. to tyle ogolnikowo, a polecal ksiazke

Mrs__Silas

Czwórka Pevensie zostaje wezwana do Narnii dżwiękiem zaczarowanego roku Zuzanny. Oznacza to, że Narnia znajduje się w prawdziwym niebezpieczeństwie. Kaspian, sierota wychowywuje się w zamku wuja, który poprzez morderstwo brata (ojca Kaspiana) zajął tron. Niania młodego księcia, pół-karlica od dzieciństwa wpaja przyszłemu królowii Narnii historie o nimfach, faunach i krasnoludach, które wraz z początkiem panowania nowego króla zostały wymordowane bądź poukrywały się w lasach. Kaspian uczy się miłości do starej Narni. Kaspian objąłby tron w przyszłości, gdyby nie ciotka, żona wuja uzurpatora, która zachodzi w ciążę. Wuj postanawia nie dopuścić bratanka do tronu. Powstaje spisek, Kaspian zmuszony jest opuścić zamek, trafia do... - i tutaj zakończę. Poczytaj sobie, chyba warto.

moorland

Powiem tylko że mnie już zachęciliście do przeczytania tej książki!!!

Mrs__Silas

Ja własciwie też z pytankiem. Jaka jest własciwa kolejnośc cyklu?
Ja mam tak:
1. Siostrzeniec czarodzieja
2.Lew Czarownica i stara szafa
3 Koń i jego chłopiec
4 Ksiązę Kaspian
5. Podróż Wędrowca do Świtu
6. Srebrne krzesło
7. Ostatnia bitwa
Z tego co wszyscy piszą wynika natomiast, ze Siostrzeniec i Kon są w innym miejscu. przypuszczam, że "mój" podział wynika z chronologii opisanych wydarzeń. Ale jak to jest naprawdę ustawione bo chciałabym zobaczyc cały cykl na ekranie i wiedzieć jaka będzie kolejnośc.

achata

wlasciwa kolejnosc cyklu:

1. lew czarownica i stara szafa
2. ksiaze kaspian
3. podroz wedrowca do switu
4. srebrne krzeslo
5. kon i jego chlopiec
6. siostrzeniec czarodzieja
7. ostatnia bitwa !

6 czesc co prawda dzieje sie przed 1 czescia, ale autor ksiazek tak je napisal... filmy beda krecone wg tego powyzej!

Sara_16

Będą wszystkie części kręcone? Żeby nam się biedaczki aktorzy nie zestarzeli za bardzo, jak z Potterem ... ;)

Kotylion

Hehehe, to niemożliwe, żeby się zestarzeli...a dlaczego? Myślę, że wskazówkę otrzymasz już na końcu tego drugiego filmu;)

msgamgee

No tak, w sumie tak, bo długo to sobie oni nie pograją ... Ale jak na razie mi się podoba.

Kotylion

nie zestarzeją się, bo w 4 części jurz ich nie ma. ;/