Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008
6,8 129 tys. ocen
6,8 10 1 128670
5,8 22 krytyków
Opowieści z Narnii: Książę Kaspian
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

Szanse na Oscara

ocenił(a) film na 10

Ja z radością bym przywitał wiadomość o Oscarze, ale wątpię, żeby dostał go.

ocenił(a) film na 6
Tatar

Szanse na Oscara praktycznie są żadne. Nawet ja nie dałbym mu ani jednego mimo, że film mi się podobał. Nie jest to dzieło w żadnym wypadku oscarowe. Ewentualnie za efekty, zdjęcia albo scenografię można by coś wycisnąć.

ocenił(a) film na 8
Elof

Racja, film jest doprawdy wspaniały (obecnie króluje w gronie 10 moich najbardziej ulubionych), ale Oscara w jakiejś ważniejszej kategorii raczej mu nie przyznają. Ale, przynajmniej wg mnie, główną nagrodę w kategorii najlepszych efektów powinien dostać właśnie "...Kaspian". Myślę, że są też szanse na Oscara za charakteryzację, scenografię, dźwięk i montaż, czyli raczej w technicznych kategoriach.

ocenił(a) film na 10
Krzysiu011089

Z tymże ja wątpię w oscara za efekty specjalne.

ocenił(a) film na 8
Tatar

A to dlaczego?

ocenił(a) film na 10
Krzysiu011089

Po prostu mam wątpliwości. Chociaż z drugiej strony...

ocenił(a) film na 8
Tatar

Wg mnie "...Kaspian" naprawdę zasługuje na Oscara za efekty. Obejrzałem "Hancocka", "Mrocznego Rycerza", "Iron Mana", "The incredible Hulk" i inne filmy z efektami z tego roku, typowane do nominacji za efekty specjalne, i żaden nie zrobił na mnie takiego wrażenia, jak właśnie "Książę Kaspian". Ale oczywiście Akademia może zaskoczyć, jak zrobiła to w zeszłym roku, przyznając statuetkę za efekty "Złotemu kompasowi" (byłem pewien, że zdobędzie ją "Transformers").

ocenił(a) film na 9
Krzysiu011089

Zobaczymy :) Ja bym się bardzo ucieszyła ze statuetki dla KK :D

ocenił(a) film na 6
Krzysiu011089

Dla mnie Oscar za efekty specjalne w dzisiejszych czasach jest bardzo niewiele wart. Technika poszła tak do przodu w przemyśle filmowym, że teraz praktycznie każdy dysponujący średnim budżetem, może sobie pozwolić na widowiskowe efekty. Wszystko to już nie budzi tak wielkiego entuzjazmu.
Trzeba być naprawdę wielkim wizjonerem, o dużej wrażliwości plastycznej, żeby pokazać coś naprawdę ujmującego za pomocą efektów. Tutaj jednak sama sprawność techniczna specjalistów nie wystarczy, gdyż może z tego wyjść coś zupełnie mdłego.
"Opowieści z Narnii: Książe Kaspian" posiada bardzo dobre efekty. Jak większość współczesnych filmów.

ocenił(a) film na 10
Elof

I tak uznano go za jeden z najbardziej kasowych filmów roku 2008. Jak wszyscy wiemy, na wszsytkich listach filmowych króluje "Mroczny rycerz". To pewniak jeśli chodzi o Oscara. Ciekwae czy "Kaspian" powtórzy sukces "Lwa..." i też dostanie statuetkę?

ocenił(a) film na 8
Tatar

Szanse są duże, tzn za efekty i charakteryzację. I nie mówcie, że nie dostanie, bo nie wiadomo, a poza tym w tych kategoriach "...Kaspian pokazał klasę, więc pozwala to liczyć na najważniejsze nagrody.

Krzysiu011089

to czy kaspian dostanie oscara. Pomyslmy ??? Czy ostatrnio w puszczy amazonksiej byla sniezna lawina?? czy owce pozeraja wilki ?? Czy karp przemowi ludzkim glosem ?? odpowiedzcie na te pytania z zrozumiecie jak sa tu szanse na oscara

ocenił(a) film na 10
tapir190

Ja akurat w przesądy o gadających zwierzakach nie wierzę. :) Za to podobają mis ię żarty z tej legendy. :) Na przykład: po kolacji, nie obyło sie bez kieliszka, pies siedzi obok i mówi: "no ładnie! Jak ja mogę pogadać to on juz nie!"