Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
2005
7,0 286 tys. ocen
7,0 10 1 285961
6,3 35 krytyków
Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

9/10

ocenił(a) film na 8

Powiem tak: film kapitalny. Drzemie w nim dusza. Wprowadza widza w niesamowity klimat świata fantasy. Wspaniała muzyka, dopracowanie graficzne... Pozwolę sobie zarzucić kolokwializmem: miodzio! :) W tym tygodniu miałem okazję obejrzeć obie części ekranizacji powieści Lewisa (część pierwszą już po raz trzeci) i do tej pory żyję narnijskim klimatem.

Co się nie podoba? Trochę przeszkadza mi, iż z produkcji ekranizującej bitwę i walkę zrobiono na siłę film familijny.
Akurat znalazłem dobry cytat w ciekawostkach: "Kiedy Piotr w bitwie dźga mieczem giermków Białej Wiedźmy, miecz zawsze pozostaje czysty i nigdy nie jest zakrwawiony. Rzecz jasna jest to umyślny błąd, gdyż jest to kino familijne."
Cóż... Nie zależało mi na rozlewie litrów krwi a la 300 deluxe, ale... miecz wyjęty z ciała pokonanego wroga pozostaje czysty? Przesada. To odbiera realizm. Bajka bajką, ale krew w walce powinna stanowić podstawę, tak jak i podstawę stanowi przyciąganie ziemskie w Narnii. :|

To w zasadzie tyle. Film obok Labiryntu Fauna i Władcy Pierścieni znajduje się na liście moich ukochanych produkcji fantasy.

9/10

ocenił(a) film na 8
sprite9

tez dałam 9 - Narnia to historie z mojego dzieciństwa (pamiętacie angielski serial w tv?)
Najnowszą wersję obejrzałam ze wzruszeniem i łezką w oku, tym bardziej, ze film ma klimat. TEN klimat :)

Ligeja

ksiazka pobija film milion razy:P pamietam jak nie znosilam czytac ksiazek i gdzies tam na polskim czytalismy fragment.. postanowilam przeczytac i po raz pierwszy przeczytalam ksiazke w jedne dzien:P ksiazka super... strasznie polecam:) film przedstawia to co w ksiazce jak nalezy, ale mimo wszystko wole sobie sama wyobrazac czytajac niz ogladac ten film..