Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
2005
7,0 286 tys. ocen
7,0 10 1 285961
6,3 35 krytyków
Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

Sentymenty sentymentami, ale ilość błędów logicznych w tym filmie przerasta nawet ilość minut katorgi, którą przyjdzie nam znosić po włączeniu go. Historyjka zmyślna, widoczki ładne, ale starsi widzowie powinni zauważyć, że niektóre rzeczy są zrobione po prostu źle. Moim zdaniem 7/10 to paskudnie niefortunna ocena dla tak słabego filmu.

ocenił(a) film na 8
Kjalvor

A konkrety jakieś?

użytkownik usunięty
Kjalvor

Trudno jest oczekiwać realizmu i logiki od baśni. "Opowieści z Narnii" mają w sobie tyle samo realizmu, co baśnie Andersena. Zostały nakręcone jako ekranizacja bajki dla dzieci, więc nie można na siłę zmieniać je w coś innego. Mimo, że sam już dzieckiem nie jestem, na tym filmie wcale się nie nudziłem - właśnie przez te sentymenty.

ocenił(a) film na 3

Nie chodzi o realizm świata przedstawionego. Chodzi o prawdopodobieństwo psychologiczne bohaterów, biorąc pod uwagę sposób ukazania ich działań w filmie i konsekwencję w kanonie. Ubolewam, że nie mogę przedstawić konkretów, spiszę je sobie jak następnym razem trafię na ten film.

użytkownik usunięty
Kjalvor

Jak na moje wyczucie, wychodzi na jedno - baśń to baśń, rządzi się swoim własnym, infantylnym dla dorosłego odbiorcy prawem. Film jest skierowany do najmłodszych odbiorców i oceniając go na tej podstawie nie ma w nim nic nielogicznego. To nie jest tolkienowska fantastyka, żeby wszystko było przemyślane i dopracowane, lecz bajeczka z morałem: są dobrzy i źli, coś się dzieje, a na koniec ci brzydcy dostają hardy łomot. Schemat typowy dla każdej bajki, z tym tylko, że "Opowieści..." emanują, przynajmniej w mojej ocenie, niezwykłym i magicznym klimatem oldskulowej baśni oraz mają w sobie coś ponadczasowego. Może to elementy mitologiczne, może nieprzeciętna i dość rozbudowana fabuła, czy może przypisywanie niezwykłych cech obiektom codziennego użytku - w każdym razie, Narnia należy do gatunku literackiego jakim jest baśń, a jak już pisałem logika, psychologia czy realizm nie mieszczą się w jej definicji.

Z całym szacunkiem, ale tego rodzaju krytyka jest w mojej ocenie zupełnie od rzeczy. Równie dobrze można by ubolewać nad nielogicznością Jasia i Małgosi - w końcu jakie dziecko byłoby w stanie spalić kogoś żywcem w piecu? Albo "Księżniczka na ziarnku grochu" - kto normalny śpi na stosie trzydziestu materacy, bo coś go smyra po plecach? ;)

użytkownik usunięty
Kjalvor

Jakie bledy logiczne?

ocenił(a) film na 3

Zbyt dawno oglądałam to dziełko, żeby mieć w głowie detale. Pamiętam, że w samej scenie walki było mnóstwo kłujących mnie w oko niedorzeczności. A był nimi obsypany cały film. To wbrew pozorom potrafi odstraszyć widza, który widząc nielogiczne drobiazgi w działaniach bohaterów, nie potrafi się z nimi dobrze utożsamić, a film staje się nużący.

ocenił(a) film na 9
Kjalvor

Czyli podsumowując nie jesteś w stanie podać żadnych konkretów na poparcie swojego zdania.
To kiepsko, a skoro krytykujesz film to wymówka że oglądałaś go dawno i co było w nim złe do końca nie pamiętasz, jest trochę nie na miejscu.
Mimo wszystko jeśli film wpadnie ci kiedyś w ręce to napisz proszę te konkrety, bo nawet jestem ciekawa. Osobiście zbyt wielu błędów nie zauważyłam, a na pewno nie takich, które przeszkadzałyby podczas oglądania. Zwłaszcza biorąc poprawkę, że to bajka dla dzieci.

ocenił(a) film na 9
Kjalvor

Mam jedno pytanie - a czytałaś książkę?

ocenił(a) film na 4
Kjalvor

tak to jest bajeczka dla dziecie , a nie dla doroslych .trzeba o tym pamietac.