PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=112761}

Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
2005
7,0 286 tys. ocen
7,0 10 1 285642
6,3 35 krytyków
Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

Ciekawostka.

ocenił(a) film na 10

Wiecie, że jest postać historyczna "Łucja z Narnii"? Do tego błogosławiona, przez Kościół - http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ucja_z_Narni
Długo szukałem, czy Lewis wiedział o niej i czy w jakikolwiek sposób ta postać, czy chociażby włoska miejscowość "Narnia" miały jakikolwiek wpływ na jego twórczość, chociażby samo nazewnictwo, ale niczego nie znalazłem...
A tak to podaję, dla ciekawości ;)

miroz81

Wow...

ocenił(a) film na 8
miroz81

O ile się nie mylę, ta włoska miejscowość nazywa się Narni ;)
I wiecie co? To masteczko nawet jest troche podobne do Narrowhaven w ekranizacji "Wędrowca...". Polecam wygooglanie sobie zdjęć.

ocenił(a) film na 10
Puszka_26

Nie mylisz się, ale w polskich opracowaniach geograficznych sprzed lat polska wersja tej nazwy to "Narnia" :)

ocenił(a) film na 8
miroz81

Dobrze wiedzieć, nie orientuję się jakoś specjalnie w sprawach geografii ;D

ocenił(a) film na 10
Puszka_26

Ja w zasadzie także nie, ale do takiej informacji akurat dotarłem swego czasu, ale to był jakiś baaardzo stary atlas

ocenił(a) film na 8
miroz81

prof. Lewis był bardzo religijny, przecież legendy różne już się potworzyły, jak to prof. Tolkien nawrócił go w ciągu jednej nocy - na pewno musiał o niej wiedzieć, zresztą całe Opowieści z Narni są przepełnione aluzjami do Biblii (a już najbardziej 1. i 7. część)

ocenił(a) film na 4
miroz81

kościół kiedy potrzebował świętego to go sobię tworzył dlatego mamy tyle świętych :/ np. Błogosławiona Joanna D'arc niewiadomo czy śmiać się czy płakać

ocenił(a) film na 10
Abatoniki

A co to ma do tematu?

Abatoniki

A co? Na stosie ją spalili to już świętą zostać nie mogła?

ocenił(a) film na 8
Abatoniki

Moja ulubiona święta ;) Nie dość, że jedna z pierwszych feministek ( nie bała się założyć zbroi, choć były to wieki średnie, a kobiety były strasznie gnębione w tym czasie ) to patriotka ( poświęciła się za swój kraj ) i swoista ironia losu ( zginęła śmiercią przeznaczoną dla heretyków i czarownic, a została świętą ) Tak więc - życiorys pierwsza klasa i taki odmienny w porównaniu z innymi świętymi. Joanna jednak dokonała wszystkiego ( a było tego sporo ) z woli boga. To z innych nie wiadomo czy śmiać się, czy płakać. Ona zaś była wielką kobietą, i jest wspaniałą świętą.