PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=112761}

Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
2005
7,0 285 tys. ocen
7,0 10 1 285279
6,3 51 krytyków
Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

Oglądałem ten filmik z wielkim zanteresowaniem i ogólnie bardzo mi się podobał, aż do tego stopnia że mam zamiar przeczytać książkę- ale czy warto ???? Czy książka jest ciekawsza od filmu ??

ocenił(a) film na 7
valdas89

Oczywiście, że lepsza. Film to przy niej zupełne nic. Po prostu wypada w porównaniu z nią koszmarnie. Ale książkę przeczytać warto. Z następnymi jest już gorzej (ale osobiście polecam tylko pierwsze trzy).

ocenił(a) film na 8
Shiloh

Film naprawdę bardzo mi się podobał, ale to fakt: książka jest 100 razy lepsza!!! Nie pytaj tylko czytaj!!! Pozdrawiam ;)

Gajowa

filmik jest naprawdę spoko ale książka 100 razy lepsza. proponuje jednak ją przeczytać ma sie inne spijrzenie na film miłego czytania pozdrowionka

ocenił(a) film na 6
valdas89

książka jest tysiąc razy lepsza naprawde polecam wszystkie 7 cześci.

użytkownik usunięty
valdas89

Moim zdaniem porównywanie książki z filmem na zasadzie "które lepsze" nie ma sensu, w końcu dlatego powstają jedne i drugie, bo każda z tych form przekazu ma swoje zalety, których nie posiada ta druga. A książka "Lew, czarownica i stara szafa" jest do przeczytania w jakieś 3 godziny. Wprawdzie kiedy miałam 6 lat, to czytałam ją chyba przez dwa tygodnie, ale forum Filmwebu raczej nie śledzą dzieci, które ledwo nauczyły się składać literki ;-)

ocenił(a) film na 10
valdas89

Warto wszystkie części, bo szybko się je czyta. Sam film jest całkiem dokładną adaptacją książki, choć dodano kilka scen, a nie które wątki rozbudowano.

ocenił(a) film na 7
valdas89

Książkę czytałem swojemu młodszemu bratu(7 miesięcy). Jest pozbawiona jakiejkolwiek przemocy.Bajeczka idealna dla dzieci w wieku 5 do 12 lat lub dla ludzi którzy przez całe życie czują się dziećmi; Ewentualnie dla dziadka który lubi czytać swoim wnukom i ma na to czas. CZyta się ją b. szybko i łatwo (jak wiersze Tuwima). Wziąłem się za nią w wieku 15 lat i bardzo spodobała mi się .Polecam..Aktualnie mam zamiar "zjeść" drugą część.