Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
2005
7,0 286 tys. ocen
7,0 10 1 285961
6,3 35 krytyków
Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

Najwieksza porażka filmowa jaką oglądałam, zero akcji, zero walki, zero fajnych potworów, i co
najważniejsze.... ZERO KRWI!

film to jedno wielkie gówno

ocenił(a) film na 4
lolmiki

Spier**** do szafy bo narnia do Gówno i dno

ocenił(a) film na 1
lolmiki

Tak

użytkownik usunięty
callofdutyblackops

No i dzieciaki włażą do szafy i zamiast tam się bawić w doktora wymyślają sobie bajkowy świat.

ocenił(a) film na 4

True story.

użytkownik usunięty
callofdutyblackops

Ależ ty wulgarny.

ocenił(a) film na 7
callofdutyblackops

Przecież to poziom Władcy Pierścienia. A nie, ja do ciebie piszę, a ty jestem graczem, więc sorry :)

ocenił(a) film na 8
kasiadabrowa1

cała prawda

realowiec

Nie.

ocenił(a) film na 4
kasiadabrowa1

NARNIA TO DNO w porównaniu do LOTRa HOBBITA AVENGERS

callofdutyblackops

Avengers? Ha, ha, ha!

ocenił(a) film na 1
lolmiki

Narnia to największe gówno jakie oglądałam, nawet Kodu Da Vinci tak bardzo nie lubię jak narnii a przy Da Vinci zasnęłam.

P.S. Odwal się od Avengersów!

ocenił(a) film na 9
kasiadabrowa1

Zachowuj się jak istota inteligentna! Nie można porównywać do siebie Narnii i Avengersów, ponieważ są to zupelnie odmienne typy filmów. Osobiście lubię i Narnię i Avengersów. "Opowieści..." są na podstawie książki dla czytelników młodszych, jeżeli ci się to nie podoba to twój problem, ale wyrażaj swoją opinię w sposób, który nie obraża innych ludzi! Chcesz krwi? To idź do rzeźnika, zapewniam tam jej znajdziesz pod dostatkiem. Chcesz akcji i nawalanki? Zagraj sobie w GTA. I przestań wreszcie obrażać ludzi, którzy są od ciebie inni, bo to wcale nie znaczy, że są gorsi!

ocenił(a) film na 1
Shirley_Snow

ogarnij się! ona po prostu ocenia ten film i pisze o nim tak samo jak lolmiki o Hobbicie

ocenił(a) film na 9
Magneto_filmaniak

W takim razie niech pisze o nim z odrobiną kultury. I to się tyczy każdego, bo jeżeli czegoś chcemy od innych to zmianę należy zacząć od siebie. Jeżeli chcecie, żeby przestano obrażać Avengersów, LOTR-a, czy jakiejkolwiek innej historii, to przestańcie obrażać filmy, które wam się nie podobają.

użytkownik usunięty
Magneto_filmaniak

Kolego, to raczej Ty powinieneś się ogarnąć. Właśnie stajesz w obronie internetowego chamstwa, które nie ma nic wspólnego z ocenianiem filmu. Użytkowniczką kasiadabrowa1 kieruje jedynie chęć obrażanie przypadkowych ludzi.

ocenił(a) film na 1

Nie poznałam osobiście Kasi ale słyszałam o niej same dobre rzeczy i to że przez obrażanie jej ona odeszła z filmweb'u.

P.S. Nie staję w obronie internetowego chamstwa tylko w obronie dziewczyny która miała podobne zdanie do mojego.

użytkownik usunięty
Magneto_filmaniak

"przez obrażanie jej ona odeszła z filmweb'u."

Najwidoczniej jej chamstwo spotkało się z adekwatną reakcją. A potem pewnie płacze, że ludzie po niej jeżdżą, samemu nie przyjmując do wiadomości, że to ona zawsze zaczynała. Uderzyła w stół i się dziwi, że nożyce...

"w obronie dziewczyny która miała podobne zdanie do mojego."

Byłbym ostrożny przy takich sformułowaniach, gdyż posiadanie podobnego zdania do tej użytkowniczki nie świadczy zbyt doprze o osobie posiadającej to zdanie ;)

użytkownik usunięty

*dobrze, rzecz jasna

ocenił(a) film na 1

chodziło mi o gust filmowy :)

callofdutyblackops

W hobbicie też nie ma krwi. Zresztą w avengers też nie.

ocenił(a) film na 8
kasiadabrowa1

Narnia jest na podstawie książki dla dzieci. Spodziewałaś się Gry o Tron czy co?
Tsa, bo w Marvelu jest tyle krwi, że zalewa miasta.
Nie trolluj i nie szpanuj, że jesteś taką fanką krwi, potworów i superbohaterów, bo to naprawdę jest nikomu nie potrzebne, a ten wątek niczego nie wnosi.

ocenił(a) film na 1
Derry_Holmes

kolejny idiota z szafy się znalazł

ocenił(a) film na 8
kasiadabrowa1

Przepraszam, ale po to jest forum, tak? Do opinii, a nie do bezpodstawnego obrażania, więc się tak nie jeż na ludzi, to tyle

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
kasiadabrowa1

Dwa pytania:
To po co zakładałaś ten temat?
Co masz na myśli mówiąc "ludzie z szafy"?

ocenił(a) film na 1
Derry_Holmes

To po co zakładałaś ten temat?- Po to aby wyrazic mą opinię.

Co masz na myśli mówiąc "ludzie z szafy"?- To ci idoci którzy oglądają narnie

ocenił(a) film na 8
kasiadabrowa1

W takim razie ja też mogę

kasiadabrowa1

Nie każdy film to bezmyślna nawalanka...

ocenił(a) film na 4
lolmiki

Idź się schować do szafy ulży ci jak odwiedzisz swoją wymyśloną krainę Narnię.

callofdutyblackops

To nie ja wymyśliłem Narnię! A genialny pisarz C.S. Lewis...

ocenił(a) film na 4
lolmiki

Wiem kto ją wymyślił bo czytałem pierwszą część.

callofdutyblackops

Jako lekturę w czwartej klasie? Ha!

ocenił(a) film na 4
lolmiki

Nie.

użytkownik usunięty
callofdutyblackops

W piątej klasie?

kasiadabrowa1

PS. Widzę że oceniasz filmy marvela na 10, a czy tam jest krew?

ocenił(a) film na 1
lolmiki

przynajmniej jest to normalniejsze niż bezsensowne zabawy w szafie

kasiadabrowa1

Filmy Marvela i "Opowieści...", to zupełnie inne filmy.

kasiadabrowa1

I jakie znowu zabawy w szafie? Czy ty podczas zabawy w chowanego nigdy nie schowałaś się w szafie?

użytkownik usunięty
kasiadabrowa1

Trzeba się zgodzić co do oceny.

ocenił(a) film na 7
kasiadabrowa1

Nie można tego filmu oceniać pod tym względem, pamiętajmy, że książka jest napisana z myślą o najmłodszych, nie może być w niej zbyt dużo krwi, walki, bo to ma być magiczny świat, w którym właśnie najmłodsi będą się czuli dobrze

użytkownik usunięty
kasiadabrowa1

Brak mi słów... Kieruję te słowa do filmwebowiczów kasiadabrowa1 i callofdutyblackops:
Nie wiem, czy jesteście trollami czy po prostu pyskatymi dzieciakami, ale przyjmijcie do wiadomości kilka uwag.

Po pierwsze. Opowieści z Narnii nie są fantastyką, tylko baśnią. Słyszeliście kiedyś o takim gatunku literackim, czy może nie mieliście dzieciństwa? To ten sam rodzaj utworów, co baśnie braci Grimm czy opowiadania Andersena - stworzone dla młodszych czytelników/widzów, mające pobudzać wyobraźnię oraz nieść ze sobą ukryte wartości i morały. Tylko zupełny idiota oczekuje od baśni krwi, akcji i nawalanki. Jak chcecie dobrej fantastyki i akcji, to sięgnijcie po LotR, a jeśli lubicie krew i intrygi, to po Grę o Tron. Równie dobrze ja mógłbym krytykować Avengersów za to, że nie ma w nich psychologicznych dialogów na miarę "Milczenia Owiec". Każdy gatunek filmowy czy literacki ma swoje określone cechy, a "Opowieści z Narnii" są majstersztykiem w swoim rodzaju - znakomicie zrealizowaną baśnią. Czekałem na taką ekranizację jeszcze kiedy was nie było na świecie.

Po drugie. Nie wiem czy wiecie, ale Tolkien i Lewis byli bliskimi przyjaciółmi, mającymi wzajemnie duży wpływ na swoją twórczość. Na ich prozie wychowały się pokolenia ludzi z wielu krajów świata, aż nagle zjawia się mała dziewczynka, która nie rozumie najprostszych gatunków i opluwa dorobek Lewisa, no bo przecież "ZERO KRWI!". Pozostawiam to bez komentarza.

Po trzecie. Zachowujecie się jak totalne szczeniaki. Imponuje wam wasze własne chamstwo, zakładając oczywiście, że nie jesteście multikontem? Idę o zakład Kasiu, że jesteś szczeniarą z pierwszej gimnazjum, która odreagowuje brak przyjaciół i złe oceny z "przyry" poprzez obrażanie przypadkowych osób na internetowych forach. Jeżeli chcesz wyrazić swoją opinię w sieci - masz do tego pełne prawo, tylko rób to kulturalnie i konstruktywnie. Coś Ci się nie podoba w jakimś filmie? To podaj, do k**wy nędzy, argumenty. Napisz co i dlaczego wzbudza w tobie negatywne odczucia. Zachowujecie się jak ogłupiały i wyszczekany motłoch.

Jesteście śmieszni - "Narnia jest głupia, bo jest głupia, a jak się ze mną nie zgadzasz, to jesteś głupim głupkiem!".

Po czwarte. Żenujące to są Avengersy. Kilku przypudrowanych facetów w śmiesznych gumowych kostiumach ratuje chamerykę i świat przed kilkoma złymi facetami w jeszcze śmieszniejszych gumowych kostiumach. A wszystko to przy akompaniamencie tysiąca komputerowych wybuchów, tanich tekstów i kiepskiej muzyki. Enjoy.

Amen.

ocenił(a) film na 10

Dokładnie... Choć ten temat to jeszcze nic, wystarczy zerknąć na fora Hobbita (ostatnio szczególnie trzeciej części). Tam to dopiero piaskownica, w większości tematów.

ocenił(a) film na 1

Po Pierwsze: Gościu, odpuśc trochę, dziewczyna po prostu wyraziła swoją opinię o filmie, jeśli lubi walkę i krew to co ci do tego...
Ja zdaję sobie sprawę że Narnia była pisana z myślą o dzieciach więc proszę nie wyskakuj zaraz do mnie z tekstem typu: "Gimby się nie znają na filmach i są głupi bo są gimbami!" bo to tylko świadczy o wychowaniu i mówią to do wszystkich filmwebowiczów.

Po Drugie:Niektórzy fani wiedzą że Tolkien i Lewis byli przyjaciółmi, ale nie każdy o tym pamięta, nie podoba mi się zdanie, które napisałeś "(...)aż nagle zjawia się mała dziewczynka, która nie rozumie najprostszych gatunków i opluwa dorobek Lewisa, no bo przecież "ZERO KRWI!"."- Kasia miała prawo do wyrażenia swej oceny- coś jej się nie podobało, to o tym napisała, bo przecież filmweb jest chyba do wyrażania swojej opini...
Po Trzecie: Nie każdy kto trochę się z kimś pokłóci na forum jest multikontem lub gimnazjalistą ( a poza tym jak wiemy gimb to nie osoba tylko stan umysłu więc gdy powiemy do jakiegoś mądrego i porządnego ( a jest ich mało) gimnazjalisty "Ty Gimbie!" to go po prostu obrazimy, zresztą tak jak innych ludzi).

Po czwarte:Nie podoba ci się Avengers? Nie mam nic do tego. Podałeś argumenty dlaczego i lubisz tego filmu. A pisze o tym tylko żeby udowadnic, że szanuję twoje zdanie.

Assemble.

ocenił(a) film na 1
Magneto_filmaniak

*"podałeś argumenty dlaczego NIE lubisz tego filmu", mój błąd :)

użytkownik usunięty
Magneto_filmaniak

Chyba niczego nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi. Moja reakcja jest adekwatna do typu tej dyskusji i jest odpowiedzią na zawartą w niej głupotę i brak jakiejkolwiek kultury. Zarzucasz mi, że zbyt ostro jadę po dziewczynie, że ona tylko wyraża swoją opinię itp. Czy w ogóle śledziłeś tą dyskusję? Dziewczyna zakłada temat o tym, że coś jej się nie podoba, podając argumenty nie mające nic wspólnego z tematyką filmu który ocenia, a potem wraz z innym chamem wyzywa każdego, kto ma odmienne zdanie. Tak więc: nie, nie odpuszczę.

- "Spier**** do szafy bo narnia do Gówno i dno"
- "kolejny idiota z szafy się znalazł"

Czy to jest wg. Ciebie konstruktywna opinia widza oceniającego film zgodnie z własnym gustem i zainteresowaniami? W takim razie gratuluję, stajesz w obronie internetowego chamstwa. Padały również inne wypowiedzi, usunięte przez adminów, w których założycielka tematu przyznała, że ma w dupie zdanie innych ludzi. To nie ma nic wspólnego z konstruktywną wymianą poglądów, więc uważam, że mam pełne prawo nazywać autorów tych wypowiedzi pyskatymi szczeniakami.

"nie podoba mi się zdanie, które napisałeś "(...)aż nagle zjawia się mała dziewczynka, która nie rozumie najprostszych gatunków i opluwa dorobek Lewisa, no bo przecież "ZERO KRWI!"."- Kasia miała prawo do wyrażenia swej oceny- coś jej się nie podobało, to o tym napisała, bo przecież filmweb jest chyba do wyrażania swojej opini..."

Czy Ty nie rozumiesz, że sytuacja w której ktoś krytykuje znane dzieło familijne za brak krwi i przemocy jest absurdalna? To świadczy o całkowitej ignorancji i nieznajomości najprostszych filmowych założeń. Każdy ma prawo krytykować Lewisa, ale brak mi słów na sytuację, w której ktoś jeździ po ponadczasowym pisarzu z zupełnie irracjonalnych powodów. Swoją drogą, zadziwia mnie Twój tok myślenia. Najpierw piszesz, że rozumiesz, że Narnia to film dla dzieci. A potem twierdzisz, że zarzuty o brak przemocy w bajce dla dzieci są konstruktywną opinią użytkowniczki... Coś nie halo, nie?

Co do gimnazjalistów... Zgadzam się co do częstego nadużywania określenia "gimbus" w internecie, aczkolwiek nie użyłem go w mojej wypowiedzi ani razu. Wiek autorki oszacowałem na podstawie treści merytorycznych jej wypowiedzi.

Ja też szanuję poglądy innych ludzi, ale treści zawarte w tym temacie nie były wyrazem poglądów, lecz zwyczajnym grubiaństwem wynikłym z ignorancji.

ocenił(a) film na 1

Musze ci przyznac że wg. mnie temat jest trochę za ostry, ale sam właśnie oceniłeś wiek użytkowniczki- na gimnazjalistę. Przecież gimnazjaliści to jeszcze dzieci więc trzeba dac im się wyszumiec (ale nawet wg. mnie w trochę bardziej kulturalny sposób).

Co do "Najpierw piszesz, że rozumiesz, że Narnia to film dla dzieci. A potem twierdzisz, że zarzuty o brak przemocy w bajce dla dzieci są konstruktywną opinią użytkowniczki... Coś nie halo, nie?". Tak jak pisałam zgadzam się- Narnia jest z myślą o dzieciach ale napisałam że Kasia miała prawo napisac to co uważała, jeśli taka jest jej ocena to powinniśmy to uszanowac.

Assemble.

użytkownik usunięty
Magneto_filmaniak

Kasia ma prawo pisać to co uważa, ale nie ma prawa jechać po wszystkich o odmiennych poglądach. Niech się liczy z konsekwencjami swoich wypowiedzi.