Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
2005
7,0 286 tys. ocen
7,0 10 1 285961
6,3 35 krytyków
Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

Oglądałam pierwszą część filmu już jakiś czas temu i bardzo mi się spodobał. Niedawno obejrzałam także "Księcia Kaspiana". Widziałam wiele pochlebnych komentarzy na temat samych książek, dlatego postanowiłam je przeczytać.
I teraz takie moje pytanie: Czy radzicie czytać chronologicznie, czy zgodnie z czasem wydania?
Będę wdzięczna za odpowiedź.

ocenił(a) film na 8
Charm

ja czytałam od "Lwa.." ale zacznij lepiej od "Siostrzeńca czarodzieja". Będziesz się później orientować bardziej. :) Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Charm

Mnie się wydaje, że dobrze jest czytać książki według wydania. Sama tak je przeczytałam. Po przeczytaniu pięciu części (w kolejności wydania) miło jest wrócić w kolejnym tomie ("Siostrzeńcu Czarodzieja") do początków Narnii, jej stworzenia :) Albo po "Srebrnym Krześle" poczytać w "Koniu i jego chłopcu" o rodzeństwie Pevensie żyjących w Narnii. To takie urozmaicenie wg mnie, i nie będzie na pewno tak, że w pewnym momencie nie będziesz wiedzieć o co chodzi, bo czytasz niechronologicznie. Bo będziesz się orientować, przypominając sobie rzeczy, o których już czytałaś wcześniej. Np. "Siostrzeniec Czarodzieja" wyjaśnia wiele rzeczy, które będą dziać się dopiero w "Lwie...". :)

Charm

No i dostałam dwie sprzeczne odpowiedzi. ^_^' Poczekam może jeszcze ktoś wyrazi swoją opinie. Chociaż na razie bardziej skłaniam się do propozycji Julii. Dziękuje Wam za odpowiedź i pozdrawiam. ;)

Charm

Jak akurat zaczełam czytać od Siostrzeńca a potem to już chronologicznie.Czytając tak mogłam lepiej zrozumiałam treść i wydarzenia bohaterów:)

ocenił(a) film na 10
Kolo_15

Czytajac najpierw "Sostrzenca" latwiej bedzie ci zrozumiec pozniejsze wydarzenia.