Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
2005
7,0 286 tys. ocen
7,0 10 1 285642
6,3 35 krytyków
Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa

Witam

użytkownik usunięty

Jak myślicie czy istnieje jakiś inny świat,który jest nam niedostepny?W powieściach fantazy i science fiction jest to zmyslona kraina,do której trafiają wybrańcy,aby ją ocalić przed złem.W religiach wszelakich jest to wieczna błoga nieznana nam ziemia gdzie cczeka nas życie po śmierci u boku Odyna,Jezusa,Thora,Mahometa,Allacha czy Jahwe.George Luccas stworzył własny wszechświat gdzie istnieją różne istoty i podzielił świat na dobrych Jedai i złych Sethów.Tolkien przeniosi nas do Śródziemia do epoki podobneł do średniowiecza gdzie miecz i magia są na porządku dziennym i to samo czyni też Sapkowski..Rowling przez powieści o Harrym Poterze mówi nam,że istnieje świat magii tylko jest nie widoczny dla nas mugoli.Jednak ludzie umierają i muszą gdzieś trafiać.Bracia Wachowscy stworzyli Matrixa ponadczasowe uniwesrum,Pandora w Avatarze to też jest świat dziki i nieznany.Star Trek przenosi nas na poklad Enterprise gdzie zwiedzamy i poszukujemy nowych światów wraz z kapitanami i załogami tegoż statku.Biblie stworzyli ludzie,którzy podobno żyli i przebywali z samym synem Boga.Narnia C.S Lewisa jest to kraina gdzie można się dostać przez obraz,szafę itp,a Aslan jest jakby odpowiednikiem Jezusa gdzieś tak czytałem i nie chciałem nikogo orazić.Więc mam pytanie jak myślicie czy istnieje życie po śmierci i czy jest taka kraina jak Narnia gdzieś daleko niedostępna dla przeciętnego człowieka.

ocenił(a) film na 8

Życie po śmierci - według mnie istnieje. Ale czy światy równoległe też... No nie wiem. Zawsze chciałam, aby taka kraina jak Narnia istniała. Być może taka jest, ale niedostępna dla nas. Jednak pomarzyć można... :-)

ocenił(a) film na 10

Ja też wierzę w życie po śmierci. W niebo i piekło, gdzie trafią ludzie po swej wędrówce na ziemi. Myślę, że będzie ono (niebo oczywiście) bardzo podobne do Narnii. Do tej prawdziwej Narnii. :)

ocenił(a) film na 10
carla_y

A co do teorii kwantowej... ;)
To głosi ona, że istnieje coś takiego jak multiświat. My żyjemy na jednym z nieskończonej liczby podobnych, lub zupełnie różniących się od naszego światów. Eh... To fascynujące. Chyba jedyna rzecz, która zainteresowała mnie w fizyce.
Czy w to wierzę??
Hm... Lepiej chyba zapytać czy to rozumiem, a odpowiedź brzmi, naturalnie: NIE. Większość fizyków (łącznie z tymi, którzy "odkryli" teorię kwantową) jej nie rozumieją.
<Właśnie czytam o tym książkę> :)

ocenił(a) film na 7
carla_y

Carla chyba masz na myśli teorię strun, bądź superstrun. Jest to najbardziej obiecująca kwantowa teoria grawitacji, gdyż jako pierwsza w historii fizyki poddaje się kwantowej renormalizacji. Należy ją nazywać po imieniu bo teoria kwantowa brzmi zbyt ogólnie i obejmuje szereg innych zagadnień.

carla_y

:) tak.. też myślę,że niebo podobne do Narnii... ale tylko podobne, bo nie da się go sobie wyobrazić ;)

Myślę, że istnieje jakiś alternatywny świat czy rzeczywistość do której trafia się po śmierci. Coś w rodzaju nieba albo piekła lub właśnie Narnii.

ocenił(a) film na 7
Wentzy

Świetnie byłoby, gdyby taka Narnia istniała. Zwłaszcza po śmierci, bo to przecież życie wieczne. Swoją drogą, to ciekawe, czy faktycznie to życie pośmiertne będzie wieczne, czy kiedyś się skończy? Wg Biblii jest wieczny, tego wolę się trzymać. :)

Możliwe, jednak prawdopodobnie nigdy się o tym nie dowiemy. W sensie o takiej krainie typu Narnia czy szkole Hogwart. A życie po śmierci- wydaje mi się że jest coś takiego ;)

ocenił(a) film na 7

Życie po śmierci - jak najbardziej.
Inny świat, tutaj na Ziemi - raczej nie, aczkolwiek zawsze marzyłam, aby taka kraina istniała ;-)

Ja zawsze wierzyłam w inny świat, pełen przygód, pięknych miejsc i wspaniałych ludzi.
Może kiedyś nam się uda tam dostać - w końcu, skądś pisarze musieli czerpać pomysłu do swoich książek ;]
po prostu wystarczy uwierzyć, a wszystko się spełni w tym, lub innym znaczeniu...

Zobacz, jak wiele nie widzą mrówki, chociażby o naszym, ludzkim świecie. A my możemy być właśie takimi małymi mrówkami, które żyją w swoim małym mrowisku, zwanym kosmosem. A zobacz, jak, wobec tego mrowiska, wielki jest świat, o kosmosie już nie wspominając. Nikt nie powiedział, że wiemy i widzimy wszystko, i mądry był ten, który rzekł, iż wie, że nic nie wie. Nasz wiedza jest niczym wobec naszej wiedzy - ale to tylko przypuszczania, bo nawet tego nie mogę być pewnym.
Może istnieć wszystko,