Osada

The Village
2004
6,2 189 tys. ocen
6,2 10 1 189492
5,4 46 krytyków
Osada
powrót do forum filmu Osada

ocenił(a) film na 3

Początek filmu nawet ok ale koniec to normalnie tragedia. Film bez sensu.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) film na 10
fjona1

witam! jako wielki miłośnik filmów Shyamalan'a a w szczególności OSADY nie mogę pozostawić Twojego wpisu bez odpowiedzi. Jeśli ktoś zabiera się do oglądania OSADY tylko dlatego że liczy na dobry horror lepiej niech sobie daruje, bo OSADA horrorem nie jest i nie ma co liczyć na mocne wrażenia i ciarki na plecach. OSADA jest przede wszystkim filmem znakomicie zrealizowanym od strony technicznej - zwróć uwagę na znakomite zdjęcia, montaż, muzykę i operowanie dźwiękiem. Poza tym jeśli chodzi o fabułę - nie ma za zadanie opowiadać o potworach - ludożercach. Opowiada o lęku człowieka przed złem niesionym przez cywilizację i próbą ucieczki przed nią w świat XIX wiecznej tytułowej osady. Potwory w lesie są jedynie straszakiem dla młodego pokolenia ''osadników'', aby nie próbowali przedostać się do prawdziwego świata. Zgadzam się że OSADA jako typowy horror wypada słabo - ale wspominam po raz kolejny - film ten nie miał być horrorem do straszenia. Tak samo jak można powiedzieć że z ''Seksmisji'' to kiepski film science fiction, po prostu w założeniach jest komedią, ale wykorzystuje elementy innego gatunku filmowego Polecam Ci obejrzeć OSADę jeszcze raz i spróbować dostrzec w nim mistrzostwo reżysera i pozostałych ludzi z ekipy filmowej którzy wiele serca włożyli w ten film. pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

ocenił(a) film na 3
eisenstein

No tak w filmie podobał mi sie jedynie początek bo był ciekawy. Fajne kostiumy i gra aktorów ale film ten horrorem nie był a szkoda.

ocenił(a) film na 3
fjona1

No i bezsensu było to że wszyscy wiedzieli kim były owe potwory i wysłały tę dziewczynę na pewną śmierć. Jednak dobrze że się jej udało przejść ten las mimo iż była niewidoma.

ocenił(a) film na 10
fjona1

pozwolisz że odpowiem Ci dwoma cytatami zaczerpniętymi ze strony internetowej poświęconej temu filmowi -

''Zwalczenie strachu jest początkiem mądrości ? taki aforyzm filozofa Bertranda Russella przyświecał ponoć realizatorom filmu. Jeden z producentów, Sam Mercer, podkreślał, że choć akcja filmu rozgrywa się u schyłku dziewiętnastego wieku, to jego wymowa jest uniwersalna i łatwo tu odnaleźć czytelne odniesienia do dzisiejszych czasów. Pada w naszym filmie, moim zdaniem, ważna myśl ? mówił. ? Gdy mamy do czynienia z wielkim zagrożeniem, niesłychanie istotne jest oparcie, jakie możemy znaleźć w najbliższej nam społeczności. To pozwala skutecznie przezwyciężyć strach i zbudować cenną więź...''

a to wypowiedź reżysera M. N. Shyamalana -

''Budzenie niepokoju i lęku nie było moim nadrzędnym celem. Pokazuję przerażenie, a potem chaos, by zasugerować drogi wyjścia z sytuacji. Lubię zaskakiwać widzów, uważam to wręcz za konieczne. Jednak nie chodzi mi o to, żeby wywołać szok i pozostawić ludzi w sali kinowej w stanie niepewności. Moim celem jest raczej to, by po wyjściu z kina widzowie mieli o czym pomyśleć i podyskutować...''

ocenił(a) film na 10
fjona1

Ciebie i wszystkich zainteresowanych odsyłam do stronki -
http://www.forumfilm.pl/osada/index.htm
pozdrawiam:)