Osada

The Village
2004
6,2 189 tys. ocen
6,2 10 1 188737
5,3 39 krytyków
Osada
powrót do forum filmu Osada

Dziwny film. Muszę przyznać, że się zawiodłem. Więcej spodziewałem się po "Szóstym zmyśle". Tymczasem film nie zachwyca, nie trzyma w napięciu, a tym bardziej nie straszy. W pewnym momencie stałem się obojętny na losy bohaterów. Historia sama w sobie jest ciekawa, ale realizacja kuleje.
Słabe zdjęcia i montaż. Gra aktorów również pozostawia wiele do życzenia. Niby taka wspaniała obsada, ale Phoenix jest jakiś drewniany, grająca Ivy nie robi wrażenia (a miała do tego wiele okazji), Brody nie przekonuje i jest jakiś sztuczny, Weaver z kolei wogóle nie widać.
Jak mówiłem historia ciekawa, ale źle poprowadzona i ostatecznie zakończenie wręcz 'spłynęło' po mnie. Na "szóstym zmyśle" szczena mi opadła, a tu...nuda.
Ostatecznie ocena 5/10, dałbym 4 ale całość ratuje ciekawy pomysł.

ocenił(a) film na 5
simonus

Aha, jeszcze:
Nie jest to ani film psychologiczny, ani tym bardziej thriller/horror. Zdaje się, że reżyser próbował przekazać 'jakieś mądre rzeczy', ale zrobił to w tak dziwny sposób, że nie da się ich odczytać. Niby 'zło jest w każdym z nas', 'miłość pokona wszystko', 'każdy dąży do utopii, ale nigdy jej nie osiągnie', jednak były w kinie już realizacje lepiej to wszystko obrazujące.