PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504}
7,3 47 tys. ocen
7,3 10 1 47214
6,0 22 krytyków
Osiem milimetrów
powrót do forum filmu Osiem milimetrów

Niesamowity, mocny i mroczny thriller. Trzymał w napięciu od początku do końca. Jeżeli komuś podobało się Siedem z Bradem Pittem lub Harry Angel z Mickey Rourkiem, ten film również przypadnie mu do gustu. Ale uwaga: nie dla mięczaków żądnych tanich wrażeń typu Zabójcza broń. Tutaj nie ma się z czego śmiać. Nie ma widowiskowych pościgów i nawalanek. To szorstkie, twarde psychologiczne kino, które daje po głowie. Zdecydowanie więc dla ludzi ceniących sobie dobrze opowiedzianą - choć nie zawsze szczęśliwie się kończącą - historię.

ocenił(a) film na 7
forek23

Ja osobiscie troche sie nudzilem, nie moglem sie nadziwic jak Cage wszystko po kolei idealnie odkrywal, wrecz nierealistycznie, i jak sie stalo ze pamietnik z listem lezal w spłuczce przez iles tam lat, i ani policja, ani FBI (no chyba prowadzili sledztwo, wiec niezle z nich tumany) ani sama matka nigdy tam nie go nie znalazla? Film ciekawy, dalem siodemke ale czegos mi w nim brakowalo, nie porwal mnie, pozdrawiam
P.S. koncowka troche lepsza:)

parys88

A czemu niby miała znaleźć ? Czy ty zaglądasz do spłuczki co chwila ?
Do tego FBI nie prowadizła śledźtwa bo przecież dziewczyna nawiała z domu a o jej śmierci nikt nie wiedział.

ocenił(a) film na 10
forek23

Jak dla mnie nawet trochę lepszy niż Siedem. Zaskoczyła mnie końcówka. Myślałem, że kiedy dorwał Eddiego to nagrywał jego spowiedź, a tu proszę: sam wymierzył sprawiedliwość. Takiej końcówki Siedem nie miało. Była dużo bardziej przewidywalna niż ta. Dlatego uważam, że ten film jest nieco lepszy.

ocenił(a) film na 8
kamite

nie no nie żartuj sobie, ten film nawet dobry, ale siedem to arcydzieło, końcówka moim zdaniem to majstersztyk, nieprzewidywalna jak dla mnie była, moim zdaniem siedem to najlepszy kryminał/thriller w historii kina.

ocenił(a) film na 10
mucka77777

Jak tylko zobaczyłem pudełko, to miałem 90% pewności, że znajdzie się tam głowa lub coś innego należącego do Tracy. Dlatego byłem porządnie zawiedziony końcówką, bo cały film to "arcydzieło", jak mówisz.

kamite

Co tych ludzi pogięło z tym porównywaniem 8MM do Siedem ?

ocenił(a) film na 7
Jordan66

Nie mam pojęcia :D!

ocenił(a) film na 7
kamite

Bo nie chodziło w Siedem o zaskoczenie widza a o coś zupełnie innego w tej końcówce. słowa wypowiadane przez mordercę wiele wyjasniają.

ocenił(a) film na 7
kamite

Siedem wywarł wpływ na cały gatunek filmowy. 8 mm to dobra historia ale dość nudnie opowiedziana jak dla mnie, Jesli dla ciebie lepszy to ja szanuję tą opinię ale po stokroć się nie zgadzam.