PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504}
7,3 47 tys. ocen
7,3 10 1 47199
6,0 22 krytyków
Osiem milimetrów
powrót do forum filmu Osiem milimetrów

Film ogląda się całkiem nieźle, ale chciałbym bardzo wiedzieć ile jest tutaj z oryginalnego scenariusza Andrew Kevina Walkera, a ile bełkotu Joela Schumachera. Jak wiadomo Walker porzucił plan, a jego scenariusz przerobiono, ciekaw jestem o co poszło. W każdym razie film dzieli się na dwie części: intrygującą pierwszą połowę przedstawiającą śledztwo i te wszystkie naciągane smuty, które dzieją się pod koniec. W związku z tym wydaje mi się, że końcowe 40 minut to więcej Schumachera niż Walkera, aczkolwiek mogę się mylić.
Sam film jest niezły (zwłaszcza pierwsza połowa), ale mocno nieprawdopodobna końcówka psuje nieco wrażenie całości. Szkoda też, że ugrzeczniono film i wycięto parę scen, ale to chyba tylko tak spaczonemu umysłowi, jak mój, może tego brakować. Obsada była bardzo dobra - zwłaszcza Joaquin Phoenix i Peter Stormare, Cage troszkę gubił się w tej roli, ale nie był najgorszy, choć przyznaję, że irytowało mnie usprawiedliwianie na siłę wszystkich jego działań (np. telefon do matki dziewczyny).
Podsumowując: Temat ciekawy, ale zrobiono z tego w sumie schematyczny thriller. Szkoda, że nie robił go Fincher. Wybrał "Fight Club". I słusznie.

użytkownik usunięty
Albertino

http://www.dailyscript.com/scripts/eight-millimeter.html

Jeśli chcesz mozesz go przeczytać:P
Z tego co ja rzuciłem okiem na końcówke (UWAGA SPOJLER):
"We never see Machine's face" - to całkiem niezłe rozwiązanie fabuły, ale filmowy Maszyna po zdjęciu maski straszył swoją 'normalnością', wiec nie jest tak źle;P
A finałowa scena z żoną jest lepiej napisana, niż w filmie to jak dla mnie fakt:]

Pozdrawiam;-)