7,3 47 tys. ocen
7,3 10 1 47379
5,9 17 krytyków
Osiem milimetrów
powrót do forum filmu Osiem milimetrów

mam pytanie

ocenił(a) film na 10

czy oglądał ktoś podobny rosyjski wiem że istnieje ale oglądałem bardzo dawno jeśli ktoś zna tytuł niech pisze

ocenił(a) film na 8
pklo01

Heh, pierwsze skojarzenie to Ładunek 200, owszem rosyjski, ale fabuła inna. Jedyne co może połączyć te dwa filmy to uprowadzona dziewczyna i okrucieństwa z tym związane.

ocenił(a) film na 4
Piecia

Jezu, "Ladunek "ogladalem i moge powiedziec ze 8 mm to przy nim bajka dla grzecznych dziewczynek.

Obejrzalem bo byl oparty na faktach ale kobietom odradzam ogladanie.

Amatorom mocnych wrazen polecam. To nie chore gowna dla swirow jak dzielka tarantino ale prawdziwe meskie kino. Dla koneserow.

ocenił(a) film na 8
renounce

Ładunek 200 był oparty na faktach wa takim samym stopniu jak Blair Witch Project.

ocenił(a) film na 4
Mroovkoyad

czyli bylo tam jakies ziarnko prawdy tak jak w Blair Witch

ocenił(a) film na 8
renounce

Podobno rzeczywiście ktoś kiedyś porwał córkę jakiegoś partyjniaka. Całą resztę zmyślał Bałabanow. BWP jest zmyślone od początku do końca.

ocenił(a) film na 4
Mroovkoyad

nie do konca, Kolego, nie do konca zmyslone.

Nawiazuje luzno do wydarzenia z lat 50 radzieckich studentow:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tragedia_na_Przełęczy_Diatłowa
http://de.wikipedia.org/wiki/Unglück_am_Djatlow-Pass

Naprawde frapujaca historia, polecam!

ocenił(a) film na 8
renounce

Bardzo ciekawa historia, ale jaki ma związek z filmem? Czy na pewno mówimy o tym samym filmie?

ocenił(a) film na 4
Mroovkoyad

na pewno mowimy o tym samym filmie. Mnie wydaje sie ze autorzy filmu mogli sie inspirowac tym zdarzeniem. Ale to jest moja teoria i domysl.

Niemniej historia jest na prawde bardzo ciekawa.

ocenił(a) film na 8
renounce

Zaraz, zaraz. Blair Witch czy Gruz 200?

ocenił(a) film na 4
Mroovkoyad

sorry, masz racje. pomieszalem wszystko. Chodzilo mi oczywiscie o Blair Witch. Tak to jest jak sie klika na kilkunastu forach jednoczesnie. Mea culpa.

ocenił(a) film na 8
renounce

Ok, ale nadal nie wiem czemu legenda o wiedźmie z Blair ma jakiś związek z wyprawą Diatłowa.

ocenił(a) film na 4
Mroovkoyad

spiesze z wyjasnieniami: widze tu mnostwo podobienstw: akcja dzieje sie na odludziu, bohaterzy to mlodzi ludzie, sprawa niewyjasniona, istnieje szczatkowa dokumentacja (tam zdjecia, tu film), uczestnicy nagle zerwali sie do ucieczki na oslep zupelnie bez powodu, aby wydostac sie z namiotu ROZERWALI NOZEM plotno namiotu (to juz niemalze kalka; w Blair Witch bylo tak samo) itd. itp.

Nie mowie, ze film wiernie odtwarza przebieg zdarzenia, widze tu pewne podobienstwa.

ocenił(a) film na 8
renounce

Faktycznie. Być może użyto elementów historii ekspedycji Diatłowa do budowania scenariuszu filmu.