7,3 47 tys. ocen
7,3 10 1 47378
5,9 17 krytyków
Osiem milimetrów
powrót do forum filmu Osiem milimetrów

Nie jest to thriller wg mnie, prędzej kryminał, ale gatunek tego filmu nie ma znaczenia. Ważniejsze jest to jaka tematyka jest tutaj poruszana , a nie spotkałem się z tak oryginalną fabułą od dość dawna i z tak ciężkim i poruszającym tematem też. Bardzo dobrze, że twórcy filmu potrafili sprawić , że ja jako widz zacząłem myśleć o ofierze , byłem wstrząśnięty tym co ją spotkało ,a sceny płaczącej matki mocno mnie poruszały ( takie sceny są w wielu filmach i jakoś nie zawsze działają, tutaj tak). Akcja toczy się jak dla mnie trochę za wolno i na prawdę mocne rzeczy w zasadzie twórcy zostawili na koniec i to zakończenie właśnie zadecydowało że filmowi dałem dość wysoką notę. Na plus należy zaliczyć że oglądając ten film czułem się "zbrukany" tą tematyką, niemalże brudny , a niesmak i obrzydzenie utrzymywały się po seansie.
ps. Nicolas Cage miał moim zdaniem znacznie lepszą rolę w Zostawić Las Vegas więc zachwytów nad tą rolą nie podzielam.

To że ostatecznie Cage wymierza sam sprawiedliwość to ukłon w stronę widzów zapewne rządnych sprawiedliwości i był to zabieg dość ryzykowny ale mimo wszystko się udał. Nie wyszło sztampowo , wyszło dość ciekawie ( Cage "rozwala" jednego faceta dopiero wtedy gdy słyszy płacz matki w telefonie ).