Ostatni brzeg

On the Beach
2000
7,1 2,7 tys. ocen
7,1 10 1 2725
Ostatni brzeg
powrót do forum filmu Ostatni brzeg

Rozumiem, że adaptacja nie musi być idealnie książkę, ale litości... Aktorką grająca Moirę jest literalnie 20 lat starsza niż jej książkowy pierwowzór, co całkowicie zmienia odbiór jej postaci oraz dynamiki między nią, a Dwightem. Zdecydowanie wolę ją w oryginalnej wersji, gdzie jest to przede wszystkim bardzo młodziutka dziewczyna żyjąca do niedawna w przekonaniu, że świat stoi przed nią otworem i ma jeszcze dużo czasu na ustatkowanie się oraz założenie rodziny, a nowa sytuacja wraz niezatracaniem jej realizmu odbija się u niej bardzo gorzko. W momencie, kiedy filmowa Moira pojawiła się na ekranie, jako lokalna klientka baru, od kolejnych dwudziestu lat wyrywająca przypadkowych klientów (co, jak zakładam, robiła przez ostatnie dwadzieścia lat), z jednym niezrealizowanym małżeństwem na koncie, straciłam ochotę na oglądanie i wyłączyłam film, dlatego pozostawiam go bez oceny. Czy dla nikogo czytającego książkę nie było to rażące? Możecie też wypowiedzieć się, jak odbieraliście tę postać, gdyż - jak powiedziałam, w książkowej wersji była to całkiem inna osoba.