PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1276}

Ostatni cesarz

The Last Emperor
1987
7,3 25 tys. ocen
7,3 10 1 24816
7,0 17 krytyków
Ostatni cesarz
powrót do forum filmu Ostatni cesarz

Chociaż
"Pod osłoną nieba" i "Ostatnie tango w Paryżu" to również obrazy wybitne, to "Ostatni cesarz" chyba najbardziej zapada w pamięć i zachwyca. A wy jak sądzicie?

ocenił(a) film na 7

Najlepszy film Bertolucciego to "Marzyciele" a ten jest według mnie niestety tylko niezły.

lumunus

'tylko niezły'
wg mnie masz słaby gust

ocenił(a) film na 7
866789s94

a wg mnie o gustach się nie dyskutuje ;)

lumunus

w sumie taka dyskusja do niczego nie prowadzi, bo albo się ma gust, albo nie:)

ocenił(a) film na 7
866789s94

a dlaczego według ciebie nie mam gustu ?

lumunus

bo nisko cenisz film wybitny, istny majstersztyk, doskonały w każdym calu

ocenił(a) film na 7
866789s94

Bredzisz teraz. T
o że film oceniłem tylko na 'niezły', nie oznacza że nie mam gustu filmowego. Tak samo ktoś oceni "oponę" jako nieporozumienie drugi powie że to objawienie w kinie, i kto z nich będzie miał rację ? Rzecz GUSTU !

lumunus

to nie są brednie
jedni wzruszają się na ostatnim cesarzu, drudzy na zielonej mili- I TO ŚWIADCZY O JAKOŚCI GUSTU.

866789s94

"Zielona Mila" też nie ma u niego specjalnie wysokiej oceny.

neo_angin

chodzi o to, jak różne to są dramaty- zielona mila opiera się na ckliwości, a ten jest naprawdę wzruszający bez te emocjonalnej tandety (jak mi się to określenie podoba)- niektórzy na filmach bez ckliwości nie umieją się wzruszyć, dlatego nie wzrusza ich ostatni cesarz.

866789s94

Ogólnie rzadko wzruszam się na filmach, ale na pewno w najbliższym czasie oglądnę.

neo_angin

ja polecam go w telewizji. trwa 3 godziny, a akcja toczy się dość wolno, więc lekki nie jest, ale powalają kolory, muzyka itd.

866789s94

Jesteś chyba zagorzałą fanką tego filmu. Jest wersja telewizyjna mająca 3 godziny 38 minut.

grzegorz_cholewa

jestem wielka fanka tego filmu. oczywiście oglądałam wersję telewizyjna.

866789s94

Takiego "Gladiatora" w kategorii film historyczny to "Ostatni Cesarz" bije na głowę bezdyskusyjnie. Ten jest filmem autentycznie mądrym a tamten to niezbyt wartościowa rozrywka. No, ale lud woli rzeczy wypromowane, bez skośnookich aktorów i z pompatycznym zadęciem bliskim niezamierzonej parodii.

grzegorz_cholewa

żebyś wiedział. ostatnio kłóciłam się z manym o to, że gladiator jest gorszy niz ostatni cesarz. ostatni cesarz to perfekcyjny film. naprawdę lepiej nie mozna go było wyrezyserować. a właśnie bertolucci wystrzegł się patosu, który jest przecież wadą wiekszości filmów historycznych (w tym gladiatorka).

866789s94

Daj linka to zjem na śniadanie tego głąba. :D

grzegorz_cholewa

wbrew pozorom on wcale nie jest aż takim głąbem. czasami potrafi rozwalić mądrych uzytkowników, ale niby ma gust takiego amerykańskiego hamburgerowca (czasami myślę, że tylko się na takiego kreuje)

http://www.filmweb.pl/user/manypakiao7

żebyś widział jego alternatywny top aktorów- padłam, jak zobaczyłam

866789s94

W sumie spoko chłop ale fakt - kompletnie zamerykanizowany i nie mający jakiegokolwiek pojęcia o sztuce filmu spoza tego kraju. Czasem trochę kina z Azji mu się spodoba. Jedyne co potrafi o nich napisać to to, że go nudzą. :D

grzegorz_cholewa

jak znajdę jego top aktorów, to ci zapodam- mistrzostwo świata

użytkownik usunięty
lumunus

Opona wybitne dzieło trzeba przyznać. I chyba poznałem tajemnice twojego systemu, jedziesz zgodnie z opisami gwiazdek na fw?

ocenił(a) film na 7

chodzi ci że oceniam film na tyle na ile ma gwiazdek ? czy oglądam filmy które mają dużo gwiazdek ?

użytkownik usunięty
lumunus

Ten uważasz za niezły i odpowiednio dajesz 6 z takim samym opisem. Ale pewnie coś sobie uroiłem :)

ocenił(a) film na 7

ach o to ci chodzi, no pewnie że jeśli film uważam za niezły to wystawiam mu 6 a jeżeli za słaby to daje mu 3 ;)

nie chciał bym obrażać znawców i koneserów ale ten film jest chory,pokazuje coś nieludzkiego i wręcz patologocznego pisze komentarz po godzinie oglądania bo ten film jest dla historyków czy innych znawców tej popapranej i nasączonej nienawiścią kultury(po dziś dzień) nie bierzcie tego do siebie ale ten film jest po prostu dla wybranych wiec nie dla Mnie.

ocenił(a) film na 10
piotrekmdc

Nie zgadzam się. Film ten jest dla wszystkich, a już to kto go jak zinterpretuje jest osobistą, subiektywną sprawą...
Film ten jest znakomitą i wzruszającą biografią ostatniego cesarza Chin i jednocześnie wspaniałą, wciągającą opowieścią o upadku moralnym na tle kilku dziesięcioleci. Gra aktorska bardzo dobra. Film powala. Arcydzieło !

ocenił(a) film na 8
piotrekmdc

Żeby właściwie odebrać film tę kulturę trzeba choć trochę poznać. Jasne, że jest zupełnie inna od naszej ale czy od razu popaprana? Dla nas zupełnie egzotyczna, dziwna i niezrozumiała i rzeczywiście z moralnością w naszym rozumieniu niewiele ma wspólnego. Ale ci ludzie żyli w innym świecie a Bertolucci świetnie ten świat odtworzył - więc nie film jest chory - raczej upadające cesarstwo chińskie toczyła choroba. Bertollucci świetnie oddał klimat Zakazanego Miasta, aktorzy - super, zdjęcia również! 8/10 Zwiedzając Zakazane Miasto czułam jakbym już tam była - właśnie dzięki filmowi Bertolucciego.
Polecam autobiografię PU Yi "Byłem ostatnim cesarzem Chin"

ocenił(a) film na 10
piotrekmdc

"Popaprana i nasączona nienawiścią kultura". Mieszkałam w Chinach i jedyne co mogę powiedzieć- kultura, jeśli chodzi o "nasączenie nienawiśćią" nie wyróżnia się na tle innych, chociaż faktycznie, na tle krwawej historii Europy, Chiny wypadają dość blado.

I tylko 7/10? Och, Elias.

neo_angin

spoko, pewnie jeszcze sie zmieni ocena

użytkownik usunięty
866789s94

Albo to w ogóle obejrzy.

ahahah! wtedy właśnie się zmieni