PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=493925}

Ostatni egzorcyzm

The Last Exorcism
2010
4,9 22 tys. ocen
4,9 10 1 21501
5,6 8 krytyków
Ostatni egzorcyzm
powrót do forum filmu Ostatni egzorcyzm

nie wiem...i co się okazało?co ona 'urodziła'? a jej brat dlaczego zabił i ci inni tą kobietę??

ocenił(a) film na 6
Alexz0605

Ja to widzę tak, że oni wszyscy byli kultystami i złożyli to dziecko w ofierze demonowi. Do kultu nie należał ojciec Nell (Czy jak jej tam) i ona sama...

choć ogólnie końcówka jest po prostu głupia.

keeveek

ale z kim ona miała to dziecko? i to chyba nie było nawet dziecko ludzkie,nie?

ocenił(a) film na 6
Alexz0605

nie wiem... bo jak to w końcu było dziecko szatana, to dlaczego kultyści je spalili? bez sensu...

keeveek

spojlery

no właśnie to chyba było dziecko szatana (taki zrzyn z dziecka Rosemary...tylko tu patrzymy na bohaterkę, a nie patrzymy z jej perspektywy...)
no i właśnie dlatego to dziecko przepowiedziało w rysunkach koniec ekipy nagrywającej.. jak i kotka
tylko, że wtedy ekipa myślała, że to Nell ma ich wykończyć

czemu od razu spalili.. może to jakiś obrzęd, np ofiarowania..
skoro film taki, a nie inny to wszytko może być...

aconitum666

moze to 'dziecko' miało jakos z ognia się odrodzic...
ale dlaczego ta dziewczyna tak sie zachowywała? po częśći przez to 'dziecko'? zmuszało ją może do tego zabijania...?

ocenił(a) film na 7
Alexz0605

Spojlery

Dziecko było tego pastora. To było mniej więcej wyjaśnione jak jechali samochodem po spotkaniu z gejem. Pastor organizował spotkanka dla młodzieży i tam sobie wybrał dziewczynkę. Czy sam ją zbrzuchacił czy to przez obrzędy kultu, nie wiadomo. Dzieciaka wrzucili do ognia bo demon miał się narodzić w ogniu, czytał to w tej swojej magicznej księdze demonów. Dziewczynka tak się zachowywała bo była nawiedzona, pewnie właśnie przez te dziecko. Brat i reszta zabijali bo byli kultystami i nie chcieli żeby ktoś o nich się dowiedział. Dlatego na początku kazał im odjechać. Dlatego Pastor z miasteczka nie lubił się z ojcem Nell, który coś podejrzewał i zabrał ją ze szkółki niedzielnej. Po za tym synek jak zobaczył, że Egzorcysta jest oszustem bo wrzuca cuś do miski to się uspokoił i był zadowolony, że nic nie grozi demonowi.

Nie rozumim tak niskiej oceny filmu. Chyba każdy kolejny kto obejrzy boi się wystawić wyżej, "bo jak ja będę wyglądał na tle reszty oceniających". Film przyzwoity, może z końcówką pozostawiającą lekki niedosyt, ale przyjemnie się oglądało.
W sumie to dzięki Wam zaniżacze, miałem bardzo miłe zaskoczenie oglądając go :)
Polecam wszystkim fanom horrorów kręconych "z ręki".

ocenił(a) film na 8
ashu21

Zgadzam się z Tobą w 100%, a ten niedosyt na końcu to jest właśnie taki smaczek, o który chodzi w klasyce horrorów. Przypomnijcie sobie chociażby "Koszmar z ulicy Wiązów", "Piątek 13-ego" nie mówiąc już o starszych filmach. Polecam film prawdziwym wielbicielom kina grozy. Może fenomenem nie był, ale był naprawdę dobry.

ocenił(a) film na 6
ashu21

to jest dobre wyjaśnienie całości. dzięki

ocenił(a) film na 6
ashu21

z tymi oceniajacymi masz sto procent racji co do samego filmu torszke momentami nudzil, ale rzeczywiscie na 4,4 nie zasłużył. nie był to stracony czas według mnie

Alexz0605

Do klasyków nie ma co porównywać, w serii z egzorcystami w roli głównej też nie plasuje się zbyt wysoko, jednak według mnie film ma bardzo zaniżone noty. Trochę to niesprawiedliwe bo nie dawno wygrałem w konkursie na FW płyty których średnia wynosiła 5 a po obejrzeniu była niestety zdecydowanie za wysoka. A w tym filmie są momenty gdzie się można bać, jest pewna intryga...nie wiadomo czyje dziecko, . Z tego co czytałem dużo osób po prostu nie rozumie tego filmu i z tego powodu zaniża ocenę. Pojawiają się pytania typu czemu wrzucili dziecko do ognia, a to chyba jest w miarę oczywiste, że po pierwsze, nie było to ludzkie dziecko!, po drugie że najprawdopodobniej to ono opętało mamusię i po trzecie że demony ognia się nie boją a wręcz przeciwnie więc wrzucenie w ogień mogło go po prostu wzmocnić. O kulcie wspomniano na początku filmu, końcówkę przewidziano już w połowię gdy zostają nam pokazane rysunki martwej ekipy filmowej, kotka i pastora....motyw widziany już w paru filmach przeze mnie. Próbują walczyć z czekającym ich losem i w ten sposób go sobie przypieczętowują. Mnie się film podobał. Myślę że nawet zawyżę mu ocenę by inni użytkownicy nie omijali tej produkcji szerokim łukiem. Tak więc po głębokim zastanowieniu stawiam filmowi 8, jak inni zaniżają to ja zawyżę by FW był bardziej wiarygodny.