Ostatni król Szkocji

The Last King of Scotland
2006
7,5 88 tys. ocen
7,5 10 1 88192
7,1 26 krytyków
Ostatni król Szkocji
powrót do forum filmu Ostatni król Szkocji

Rewelacja

ocenił(a) film na 10

Bardzo dobry film, świetna Oskarowa rola Foresta. Czuję jednak mały niedosyt, zabrakło mi większego szaleństwa w postaci Amina - jako, że przeczytałem trochę więcej książek na ten temat, niż tylko "Ostatniego króla Szkocji", zabrakło mi wystąpień Amin, w których stawiał się m.in. na równi z prezydentem USA, zwracając się do niego jako równego sobie przywódcy mocarstwa itd., ale jak rozumiem głównym bohaterem filmu był Szkocki lekarz, więc wszystko OK.

ocenił(a) film na 9
golmac

Oj szaleństwo było! - te huśtawki nastrojów - człowiek dwubiegunowy :>
a gdyby w filmie porównał się do prezydenta USA ludzie pewnie nie uwierzyliby w jego autentyczność.. ale i tak, jak dla mnie, dawał czadu:)

ocenił(a) film na 10
Nesna

Świetnie opisał Amina Kapuściński (miał nawet napisać książkę o nim). Amin to jeden z wielu przywódców Afrykańskich, który mając władzę tak naprawdę nie miał na nią pomysłu - władza dla władzy i nic więcej - zero odpowiedzialności, litości, myślenia o przyszłości, samo okrucieństwo i głupota. Czekam na film o Bossie - on swoją głupotą przebił chyba Amina - był równie okrutny, koronował się na Cesarza jednego z biedniejszych krajów Afrykańskich (Republiki Środkowej Afryki - za jego rządów Cesarstwo Środkowej Afryki), w dniu koronacji jeździł pozłacaną karocą, a w swoich wspomnieniach wspomniał o tym, że jest trzynastym apostołem. Oczywiście sam film rewelacyjny.