Z tego co widzę większość nie zrozumiała filmu. Proszę więc jeżeli nie znacie historii Afryki albo historii w ogóle, jeżeli kochacie filmy typu American Pie albo inne, przy których umieracie ze śmiechu za każdym razem jak ktoś pierdnie albo powie "fuck" nie wyrażajcie opinii na temat kina ambitnego... Film jest przerażająco realny i niestety oparty na faktach, jeżeli ktoś nie oglądnął do końca, który jest naprawdę drastyczny, nie powinien wypowiadać się na temat filmu bo jego esencja zawarta jest w ostatnich 5 minutach. Mogę się zgodzić, że w filmie są dłużyzny ale mimo to polecam. Jedyny film do, którego mogę go porównać to Hotel Rwanda a nie Krwawy Diament jak to zrobił jakiś wybaczcie za wzburzenie prostak...
Dobrze gada dac mu wodki:)
Tak faktycznie porownanie tego filmu do diamentow to lekka przesada.Film swietnie zrealizowany , relny prawie do bolu.Oskar gwarantowany. Zdecydowanie jeden z najlepszych filmow tego roku.
Ostatni Krol Szkocji to na prawde dobry film. srednio mialem ochote go ogladac ale jak tylko zaczalem film mnie tak wciagnal ze nie moglem sie oderwac. porownanie OKSz do Krwawego Diamentu jak dla mnie pomylka, poniewaz pierwszy jest filmem o problemach w afryce, a drugi to film akcji z motywem problemow w afryce. sa to dwa rozne filmy prosze jednym sie podoba ogladanie wartkiej akcji, strzelanin, wybuchow, a na koniec przeslanie niech oglada Krwawy Diament, a jesli ktos chce obejzec film z glebsza analiza problemu niech obejzy Ostatniego Krola Szkocji.
nie mam tutaj na mysli ze jeden film jest lepszy i polecam bardziej obejzec jeden czy drugi, oba filmy sa swietne. Polecam wszystkim fanom dobrego kina.
Film ten ma u mnie ogromnego plusa za to, ze pozwala nam, podobnie jak nicholasowi, ulec urokowi Amina. Dopiero pod koniec przychodzi otrzezwienie, ze zaufalismy szalencowi i mordercy, ale wtedy jest za pozno.
Dygresja :
Pasuje jak ulal do naszej wladzy- "inni szatani sa tam czynni" - czy to nie slowa szalenca? :P
szaleńca, któremu zaufało tyle biednych moherów... wybaczcie za populizm o od razu zastrzegam, że rasistą nie jestem ale czasami mi się wydaje, że te babcie, które niszczą ludzi i w ogóle całą Polskę są mniej wykształcone i oświecone od, którzy skakali ze szczęścia i strzelali w powietrze jak Amin doszedł do władzy...
Film rewelka, mimo, ze mialam te dwa filmy nagrane razem, nie wpadlo mi na mysl aby je porownywac!!
Podswiadomie tylko, gdybym musiala wlaczyc jakis jeden z nich, napewno to byl by ten ponownie. Bardzo dobrze ukazane jest jak z humorystycznej atmosfery przechodzi coraz bardziej w atmosfere jakiegos psychodelicznego obledu.
Nieziernie polecam.
Cześć, widze, że znasz się na rzeczy i z tego względu mam do Ciebie wielką prośbe (w moim mniemaniu wielka). Zaczęłam oglądać ten film, przeczytałam już wcześniej kilka książek o Afryce więc pojęcie o Aminie mam i potrafie się odnaleść w akcjii filmu. Ale mam problem, w momencie w którym nasz bohater (lekarz) zostaje wieszany popsuła mi się płyta i nie wiem co dalej??!! Ehh obejrzałam to zaledwie godzine temu i korci mnie żeby bez dalszych poszukiwań innej płyty dowiedzieć sie końcówki, jeśli możesz i masz ochotę opisz mi ją, a jeśli nie to trudno. Miłego dnia życze
to może ja ci opowiem :) oglądałem go wczoraj więc dobrze pamiętam.
A więc Amin mówi dziennikarzom, iż rząd Izraela podją negocjacje, więc w geście dobrej woli wszyscy zakładnicy z poza Izraela, zostaną wypuszczeni. Garrigan (doktor) podczas wieszania stracił przytomność (nadal żyje) więc ludzie Amina mogą spokojnie wyjść "odpocząć" bez obaw że ucieknie. do pokoju w którym leży pokryjomu wchodzi ten drugi lekarz (który wcześniej odmówił aborcji w szpitalu) opatruje Garigana i podaje mu środki przeciwbólowe, mówi mu że przysłali samolot po część zakładników, Garigan wsiada do tego samolotu. W tym momencie ludzie Amina wracają i orientują się że go nie ma a drugi doktor pomógł mu uciec (samolot już kołuje), chyba minister Amina (ten który zorientował się że Garigan chce otruć Amina) pyta się lekarza (oczywiście tego co mu pomugł) gdzie jest Garigan on wiadomo odpowiada że nie wie jednak zdradza się spojrzeniem przez okno na samolot, w tym momencie zostaje zastrzelony. Momentalnie o wszystkim powiadomiony zostaje Amin, jednak jest już zapuźno aby cokolwiek zrobić, samolot już odleciał.
z napisów dowiadujemy się że 48 godzin później Izrael odbija wszystkich poza jednym zakładników, a opinia publiczna całego świata na zawsze się odwraca od Amina. na koniec dostajemy garść informacji o Aminie.
Mam nadzieje że nie opowiedziałem zbyt chaotycznie (jak to mam w zwyczaju).
czy takie opowiadanie treści filmu nie jest wbrew regulaminom wszelakim?
a odnośnie pierdzenia (z pierwszego tekstu tego wątku) to jego fani też w tym filmie znajdą chwilę dla siebie :). Osobiście osadzam ten film w kategorii "Okrutna Afryka" tuż za Shooting Dogs (ten obraz naprawdę mną wstrząsnął) a przed Hotel Rwanda (najlżejszy z całej trójki jeśli w ogóle można w tych filmach znaleźć jakąś lekkość :P )
"(...) wbrew regulaminom wszelakim?"
Jakim regulaminom ?? o co wogóle chodzi ?? ktoś spytał jak się film zakończył bo niemógł do końca oglądnąć, więc mu opowiedziałem.
żaden "regulamin" NIE MOŻE mi tego zakazać.
Jasne, że nie może ale nazywa się to spoiler i nastepnym razem po prostu pisz takie rzeczy na priv. "no good deed goes unpunished"
Nie mogę się z Tobą zgodzić. Może i Hotel Rwanda nie jest najbardziej drastycznym filmem z tej trójki ale osobiście na mnie podziałał najbardziej, może to świadomość, że działo się to tak niedawno a wcześniej mało o tym wiedziałem. Szczerze nie wiem. Ale jak w deszczu biegną zakonnice z dziećmi do autobusu a w tle leci piosenka śpiewana takimi samymi młodymi głosami trzeba... ehh trzeba mieć serce z kamienia żeby się nie wzruszyć
Nie mogłem na priv napisać ponieważ nataliakapelanczyk87 niema żadnego tematu na blogu. Następnym razem będę pamiętał o wyraźnym zaznaczeniu iż moja odpowiedź zawiera spoilery.
Co do "Hotelu Ruanda" zgadzam się z tobą w 100%, może i film nie jest arcydziełem jednak opowiedziana historia oraz gra aktorska, wszystko widzowi wynagradzają.