PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=301181}

Ostatni pociąg

Der letzte Zug
2006
6,7 5,4 tys. ocen
6,7 10 1 5445
Ostatni pociąg
powrót do forum filmu Ostatni pociąg

4,5

ocenił(a) film na 5

5 to za dużo 4 odrobinę za mało.
Co w filmie jest cennego to dobrze wyreżyserowane i przemyślane postaci oraz ich
konsekwentne zachowania i reakcje.Dobra charakteryzacja - po twarzach widać wycieńczenie
i
odwodnienie organizmu oraz katastrofę psychiczną.

Co do nieścisłości i przekłamań o których wiele na forum - zgadza się, jest tego od groma
poczynając od ilości ludzi w wagonie, a kończąc na betonowych słupach.
Choćby z technicznych punktów widzenia, film byłby nieczytelny gdyby ludzi w wagonie było
wielu.Banalne zdarzenia z gatunku duszenia własnego dziecka czy też odrealnienia z
szaleństwa jak śpiewak - to wszystko się działo i jest prawdą, inna rzecz że pokazuje się ja
widzowi niemal za każdym razem przy okazji tematu zagłady Żydów, co może stawać się powoli
nudne.
Myślę sobie jednak, że w tym przypadku należałoby spuścić na te kwestię zasłonę milczenia i
traktować go jako film-symbol-pomnik.
Ostatni pociąg to w mojej ocenie, niekoniecznie perfekcyjne w wielu warstwach studium
bezradności, walki o życie, strachu i szaleństwa.

ocenił(a) film na 6
setra1

Zgadzam się z tą opinią za wyjątkiem fragmentu o "pokazywaniu tego za każdym razem przy okazji zagłady Żydów". Nie bardzo rozumiem, co reżyser miał wtedy pokazywać?
Dodałbym jeszcze może, że w zasadzie film trudno ocenić bo produkcja miała wg mnie głównie swoją tematyką poruszać wrażliwość ludzką niż pokazywać kunszt scenarzysty i ekipy filmowej. Im dalej tym bardziej wstrząsał.
Dlatego zaryzykuję jednak 6/10.

ocenił(a) film na 8
setra1

Ja zwróciłem uwagę na fakt że podróżowali tyle dni, a wszyscy mężczyźni do końca niemalże gładko ogoleni...

ocenił(a) film na 5
Shimeck

Dokładnie, reżyser mógł również tym (nie tylko dniem rozpoczynanym modlitwą) pokazać upływający czas. Mi ogólnie film się spodobał jednak ocenię go na 5. Jedyna scena która mnie wzruszyła to śmierć tego małego dziecka, chyba Dawida.