PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=301181}

Ostatni pociąg

Der letzte Zug
2006
6,7 5,4 tys. ocen
6,7 10 1 5445
Ostatni pociąg
powrót do forum filmu Ostatni pociąg

Jestem pełen podziwu dla osób, które komentują dany film w stylu: "Film się naprawdę miło oglądało, do póki nie było w nim ,,polaczków" którzy śmiali się z żydów, którzy ich okradali oraz dobrych niemieckich żołnierzy
Coś tu nie gra??????
Czy tak wyglądała wojna?", "Film bardzo cienki, w ogóle nieprzekonujący, jak na tego typu tematykę. Naciągane sceny z Niemcami konwojującymi transport. No już chyba przegięcie ze sceną kłótni pomiędzy "złym" SS a "dobrym" Wehrmachtem. Co do "złych" Polaków, na pewno byli tacy ludzie, ale w tym filmie faktycznie to przejaskrawiono."
Czy wy wszyscy, co to piszecie, wiecie naprawde jak wygladala wojna? Czy może spoaliście na lekcjach historii, lub znacie ja tyle, co powiedza w trakcie rocznicy w telewizji? Czy podczas dyskusji na tak wazny temat jest miejsce na wzajemne ubliżanie sobie? Dlaczego wszyscy staraja się patrzec tylko na siebie, nie mogąć przepuścić faktu, że w wielu sytuacjach i my nie byliśmy w porzadku? Jestem wielkim patriotą, ale takie są fakty.

microm91

Było wielu dobrych niemców, nie szwabów, tak jak wielu tu się o nich wypowadało, którzy tylko czekali na śmierć Hitlera, to było pranie mózgu, czy mogli sie sprzeciwic? Bron Boże nie usprawiedliwiam III Rzeszy za wojnę, ale nie można na to patrzeć oczami Polaka, który nie przeżył tej tragedii, a ma najwięcej do powiedzenia, rozlicza winnych nie znając historii?