PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=842133}

Ostatni pojedynek

The Last Duel
2021
7,1 33 tys. ocen
7,1 10 1 32586
7,0 61 krytyków
Ostatni pojedynek
powrót do forum filmu Ostatni pojedynek

Mężczyźni źli z założenia, a główna bohaterka, to prekursorka „#metoo”.

ocenił(a) film na 8
Harada

Wg mnie to spełniony film rycerski. Mężczyźni dźwigają oręż, kolczugi, przyłbice, kobiety - znój życia z nimi. Kto jest większym herosem? Scott nie lekceważy wagi zasług panów. Jednakowoż nie pozwala sobie na relatywizm. Staje po stronie pokrzywdzonych, a nie tych, którzy krzywdzą. Płeć go nie obchodzi. To jest właśnie rycerskie.

ocenił(a) film na 4
AutorAutor

Płeć go jak najbardziej obchodzi, a relatywizm jest w wydaniu feministycznym. Musisz być feministą skoro napisałeś to co napisałeś.

ocenił(a) film na 8
Harada

https://www.youtube.com/watch?v=9mvs0pjedRY

ocenił(a) film na 8
Harada

https://film.org.pl/kmf/dlaczego-nikt-nie-chce-ogladac-nowego-filmu-ridleya-scot ta

ocenił(a) film na 4
AutorAutor

Ludzie głosują nogami i jak wyczuwają propagandę, to olewają.
Ridley Scott jest na równi pochyłej:
- Gladiator (2000) - genialne dzieło i wielki sukces.
- Królestwo niebieskie (2005) - już zauważalna dawka lewicowej propagandy, ale przy sporej dawce dobrej woli dało się znieść.
- Ostatni pojedynek - czerwona linia została przekroczona więc ludzie film olali, co oznacza finansową klapę. Żadne gadanie tego nie zmieni.

ocenił(a) film na 8
Harada

Nie obchodzą mnie strony, lewa, prawa, skośna czy jaka tam jeszcze, obchodzi mnie, czy film jest artystycznie spełniony. Ten jest.
Co do zajmowania stron, najlepiej kierować się... doświadczeniem i historią.

Lewicy świat zawdzięcza takie wynalazki jak publiczną edukację i publiczną służbę zdrowia, związki zawodowe, 8-godzinny dzień pracy i 40-godzinny tydzień pracy, wolne soboty, prawa wyborcze dla kobiet, urlopy macierzyńskie i macierzyńskie, zasiłki dla bezrobotnych, renty i emerytury, żłobki i przedszkola dla dzieci, domy starców i domy dziecka, tanie jadłodajnie dla potrzebujących, stypendia naukowe i sportowe dla wyróżniających się uczniów i studentów - to wszystko są zdobycze lewicy. Ale to są sprawy socjalne.
A inne wartości np... NIEPODLEGŁOŚĆ.
Polska zawdzięcza niepodległość lewakowi, Józefowi Piłsudskiemu.
Ojciec polskiej niepodległości był założycielem i wieloletnim przewodniczącym PPS - Polskiej Partii Socjalistycznej (nie mylić z PPK - Polską Partią Komunistyczną ; nienawidzili się jak psy. Komuniści uznawali zwierzchnictwo ZSRR, co dla Piłsudskiego było zdradą).
Co zatem Świat zawdzięcza prawicy?
A konkretnie: co Polska zawdzięcza prawicy?
Nic nie przychodzi mi do głowy…
A, racja, zabiła nam pierwszego w dziejach prezydenta, Gabriela Narutowicza. W kraju, w którym nigdy nie dokonano królobójstwa, nawet za caratu.
Faktycznie jest być z czego dumnym.

Ale zaraz, chwila, na Marszach Niepodległości maszeruje prawica! Dumnie stroszy się w piórka obrończyni Polski. Z czego wynika to coroczne ogólnonarodowe pomylenie?
Z braku edukacji.
Nie jest to winą tych młodych ludzi, którzy wykształcenie odbierają na Uniwersytecie YouTube'a, albo na zebraniach bojówek kibolskich. I bezmyślnie defilują pod sztandarami falangi, ozn, onr i tym podobnych nacjonalistycznych i faszystowskich łobuzów (a nawet nie potrafią rozwinąć tych skrótów). Ale tych prawicowych drani, którzy ich w tak bezczelny sposób oszukują, wykorzystują, manipulują, zarażają złem.
To dzięki nim, ich „pracy”, w następnym 11 listopada zobaczę dokładnie to samo.
Co więc pozostało?
Nauka.
Trzeba się uczyć, upłynął wiek złoty.

ocenił(a) film na 4
AutorAutor

Piłsudski nie był lewakiem. Jeśli coś takiego piszesz, to znaczy, że jesteś nierzetelny. W momencie gdy rozpoczął walkę o niepodległość, to z merytorycznego punktu widzenia nawet nie wiem czy był jeszcze socjalistą. Formalnie pewnie tak.
Natomiast z tego co piszesz wnioskuję, że Ty jesteś lewakiem - tak jednostronny jest Twój tekst.
Bez odbioru.

ocenił(a) film na 8
Harada

Oczywiście, że był.
:
https://pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Pi%C5%82sudski

ocenił(a) film na 10
AutorAutor

Wszystkie dokonania lewicy, jakie wymieniłeś, to redukcja ludzkości. A największym osiągnięciem Piłsudskiego, jest niedobicie bolszewików w wojnie na wschodzie. Piłsudski mógł dobić bolszewików, przez co nie powstałby ZSRR, a przez to - być może - nie powstałaby Chińska Republika Ludowa i państwo Pol Pota. Jednym słowem socjalista Piłsudski przyczynił się do śmierci 200 000 ludzi.

ocenił(a) film na 10
beniaminGT

Miałem oczywiście na myśli 200 000 000 trupów, a nie tysięcy. I jeszcze dodam, że jeśli ktoś był architektem polskiej niepodległości, to był nim prawicowiec Dmowski, a nie agent niemiecki, który został tu zainstalowany przez wycofujących się Niemców zgodnie z polityką minimalizowania strat. Co do filmu Scotta, to pełna zgoda - jest to wielkie dzieło. Za dobre, żeby plebs coś z tego ogarnął.

ocenił(a) film na 10
Harada

Jeśli jakaś równia tu istnieje - to pochyła w górę. Gladiator był naiwną bajką. Królestwo niebieskie było bajką, ale z przebłyskami powagi. A Ostatni pojedynek jest wielkim dziełem, zdumiewającym powrotem Scotta.

ocenił(a) film na 8
Harada

XD polecam wyjść z domu, odetchnąć świeżym powietrzem i nie patrzeć na wszystko przez pryzmat "poprawności politycznej". Wiele rzeczy i produkcji okazuje się wtedy na prawdę ciekawych. @harada chyba, ze twoim życiowym celem jest jakaś dziwna krucjata ?

ocenił(a) film na 8
Harada

Mam ogromne uczulenie na szczególnie lewicowe idologizowanie filmów ale nie czytam tak tego obrazu. W wielu aspektach w tamtych czasach tak to musiało wyglądać. Obok wielu męskich negatywnych postaci jest też chociażby teściowa. Dobrze się oglądało, nie dorabiajmy gęby tam gdzie autor niekoniecznie chciał ha dorabiać.

Harada

Co za bzdurna opinia. Patrzenie na świat poprzez ideologiczne zaczadzenie prowadzi do tego typu zboczeni intelektualnego.

ocenił(a) film na 7
Harada

Stone za służbę w Wietnamie ma Brązową Gwiazdę i Purpurowe Serce, dwa dni temu w wywiadzie u Joe Rogan, określił siebie jako kapitalistę.