PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=842133}

Ostatni pojedynek

The Last Duel
2021
7,1 33 tys. ocen
7,1 10 1 32586
7,0 61 krytyków
Ostatni pojedynek
powrót do forum filmu Ostatni pojedynek

Film mi się podobał, był bardzo klimatyczny. Fajnie, że historia została przedstawiona oczami każdej postaci, ale powtarzanie niektórych scen sprawiło, że obraz stał się przydługi. W szczególności mam tu na myśli scenę gwałtu, która została w całości przedstawiona dwukrotnie w ten sam sposób. Może gdyby ujęcia były inne, albo w większym stopniu zostały przedstawione emocje Marguerite (poza końcówką sceny, kiedy to Małgoś przeżywa gwałt) miałbym tu lepszy odbiór. Kolejna sprawa to pewne niejasności. Po pierwsze miałem wrażenie, że w opowieści Jacques'a, tuż po jego pierwszym spotkaniu z Marguerite, została pokazana scena jak ona go odwiedziła w jego sypialni. Później ten wątek nie został poruszony w opowieści Marguerite, więc rozumiem to tak, że jemu się to tylko zdawało? Przyśniło? Kolejna rzecz to sam pojedynek Sir Jean został ewidentnie dźgnięty w tętnicę udową. Pojedynek może by i wygrał, ale szybko po tym powinien się wykrwawić, a tu okazało się, że żył jeszcze przez 4 lata. Poza tym chyba do niczego więcej nie mogę się przyczepić. Może do tego, że akcja była tak poszatkowana. Ale ogólnie film oceniam bardzo pozytywnie.