Ostatni smok

DragonHeart
1996
7,2 44 tys. ocen
7,2 10 1 44490
6,1 12 krytyków
Ostatni smok
powrót do forum filmu Ostatni smok

To jest chyba jedna z nielicznych ekranizacji, która stoi na poziomie książki, na podstawie której powstała. A książkę czyta się jednym tchem :)

ocenił(a) film na 9
KARO

<łup, łup, łup>

Ogarnąłem się i przestałem stukać czołem w blat biurka.

Film nie powstał na podstawie książki. To książka powstała na podstawie filmu (tzw. spin-off).

ocenił(a) film na 9
Der_SpeeDer

Mam nadzieje że nic sobie nie uszkodziłeś tak waląc głową w ścianę.
Ale fakt że książka powstała na podstawie filmu nie zmienia faktu że oba te wydania są bardzo fajne i nawet nieźle się uzupełniają (może książka to nie arcydzieło które wpisze się na trwałe do największych dzieł literatury ale przyjemnie się ją czyta)

ocenił(a) film na 9
MalaAn

"Mam nadzieje że nic sobie nie uszkodziłeś tak waląc głową w ścianę"

Dziękuję, nic sobie nie zrobiłem.
W podzięce za troskę udzielę ci dobrej i zbawiennej rady - czytaj ze zrozumieniem.
(podpowiedź: skąd ci się ta ściana wzięła?)

"Ale fakt że książka powstała na podstawie filmu nie zmienia faktu że oba te wydania są bardzo fajne i nawet nieźle się uzupełniają"

Możliwe, ale to i tak nie zmienia faktu, że jeśli się wyskakuje z takimi wypowiedziami na forum, lepiej jest wcześniej zasięgnąć informacji, a nie się kompromitować.

ocenił(a) film na 9
Der_SpeeDer

Wybacz błąd ze ścianą. Jestem w pracy i odstęp między czytaniem a napisaniem odpowiedzi (czyli wtedy kiedy miałam wolną chwile) był dość sporawy przez co zapamiętałam zupełnie co innego ;) - sens chyba jednak pozostał ten sam :P a edytować się nie da.

W internecie jest wiele bardziej kompromitujących informacji których nikt nie raczy poprawiać (tutaj ukłon do Ciebie za poprawę) i może autorka właśnie z takiego miejsca wzięła swoją informację. Ja uznałam że mimo wszystko książka nie traci przez to na wartości i warto po nią sięgnąć w zimowe wieczory/wiosenne L4 - a czytałam dużo naprawdę marnych książek które powstały tylko dlatego że autorzy liczyli na to iż będą wstanie odciąć kawałek z tortu popularności filmu (że się w tak poetyczny sposób wypowiem :] )