PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=206368}

Ostatni strażnik magii

Shin Angyō Onshi
2004
7,2 978  ocen
7,2 10 1 978
Ostatni strażnik magii
powrót do forum filmu Ostatni strażnik magii

...cóż, w pewnym sensie. Moją przygodę z tym tytułem zaczęłam od anime i jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłam, ile tomów ma manga... która jest, nie będę ukrywać, po prostu arcydziełem. Film to, o ile pamiętam, pierwsze 2-3 rozdziały mangi, nie ma nawet co dyskutować o lepszości komiksu nad wersją animowaną. Polecam oba, bo film jest dobrze zrobiony, a manga to, jak wspomniałam, arcydzieło~

makrosz

Właśnie, tak po końcówce anime zorientowałem się, że najprawdopodobniej jest to tylko wstęp i zastanawiałem się, czy jest manga... i tu mam do Ciebie pytanie. Czy jest ona dostępna gdzieś w sieci? I czy pod tym samym tytułem?

ocenił(a) film na 8
wilczekstepowy

Niestety nie wiem, czy jest ona dostępna w języku polskim, gdyż osobiście sięgam tylko po skany angielskojęzyczne, ale jeżeli język nie stanowi problemu, to tutaj możesz dorwać wszystkie tomy po angielsku: et-caetera.net/?page_id=57
W polskich skanlacjach się niestety nie orientuję zupełnie, kiedyś działała wszechbiblia manga, ale czy dalej są tam informacje o polskich 'wypuszczkach', tego już niestety nie wiem. :c

makrosz

Dziękuję markosz. :) Wolałbym polską wersję, ale i angielską nie pogardzę - choć czyta mi się jeszcze dosyć trudno, ale jeżeli manga mnie wciągnie to na pewno pójdzie łatwiej. ;)

makrosz

A za namiary na "Wszechbiblię mangi" to już w ogóle jestem Ci wdzięczny. :) Nawet nie wiedziałem, że takie pożyteczne dziwo istnieje. :)

ocenił(a) film na 8
wilczekstepowy

Cieszę się, że mogłam pomóc~ ^u^ Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć gdzieś polską wersję. I miłego czytania~!