PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10011887}
5,4 18 tys. ocen
5,4 10 1 17853
6,2 40 krytyków
Ostatnia wieczerza
powrót do forum filmu Ostatnia wieczerza

Po pierwszych recenzjach znalezionych w internecie bałem się włączać Ostatnią Wieczerzę. Nie dlatego, że mnie coś przestraszy, a prędzej zawiedzie. Przeczytałem gdzieś, że film broni się głównie końcówką. Interesujące, bo to właśnie finał sprawił mi najmniej przyjemności, bynajmniej całość komponowała się świetnie!
Momentami nie mogłem oprzeć się wrażeniu jakbym oglądał Stalkera Tarkowskiego. Zdjęcia są niesamowicie dopracowane. Muzyka oraz ścieżka audio łącznie z dialogami stanowiły coś, czego rzadko można doświadczyć w polskim kinie. Aktorzy swoją grą budowali napięcie niczym tajemnicze postacie u Davida Lyncha. Sztos!
Rozumiem jeśli Ostatnia Wieczerza mogła kogoś nużyć. Długie ujęcia i wolne tempo historii nie przyciągną uwagi osób przyzwyczajonych do typowych straszaków. Klimat jest zdecydowanie bliższy Czarownicy niż Egzorcyście.
Super, że film jest na Netflixie. Być może ktoś na świecie doceni tę piękną realizację :)

Pozdrawiam i polecam nie sugerować się opiniami ludzi tylko samemu obejrzeć i wyrobić zdanie :D