PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10006727}

Oszust z Tindera

The Tinder Swindler
2022
6,3 40 tys. ocen
6,3 10 1 39838
6,2 28 krytyków
Oszust z Tindera
powrót do forum filmu Oszust z Tindera

Ale, że aż takiego do korona z głów. Współczuję ludziom, którzy tak desperacko szukają miłości.

magdalena199997

Nie korzystałem, ale czy te wszystkie Tindery to desperacja? Dla niektórych na pewno. Np. tej laski z filmu, ktora od razu wrociła na Tindera i do dzisiaj splaca dlugi za typa, który sobie odsiedzial 5 miesiecy we wiezieniu i zyje tak jak zyl dojac naiwniakow. Wku**ł mnie ten film a raczej brak happy endu i musiałem sie uzewnetrznic sorry, ze pod Twoim wpisem ;)

ocenił(a) film na 8
magdalena199997

Ale wiesz co jest najlepsze, że dziewczyny które się tutaj wypowiadają nie widzą w nim przystojnego, miłego, charyzmatycznego gościa, z którym mogłby się umówić. Więc to jeszcze bardziej pokazuje jak mocno pieniądze zasłaniają oczy. Cała otoczka, którą gość koło siebie stworzył, to 99% jego sukcesu. Czyli Insta i bogactwo na pokaz, tego chcą dzieczyny najbardziej. A zniego to typowy kanciarz, będzie ludzi oszukiwał całe swoje życie. Widać, że jest niereformowalny i dalej robi to samo.

krobier

Podobne historie już były i to na naszym rodzimym podworku, poczytajcie o sprawie Edyty Wieczorek, ktorą na kase oszukał dosłownie lump mieszkający w zapuszczonej norze z matka i jeżdżący starym polonezem. Tu nie chodzi o grubość portfela, a o to, ze psychopaci sa świetnymi manipulantami, a nas uczy sie od dziecka zasady wzajemności, którą wykorzystują wielke korporacje, fundacje i firmy, nie tylko psychopaci. Do tego wmawiana przez społeczeństwo (głównie kobietom) potrzeba bliskości za wszelką cene - "w Twoim wieku juz miałam dziec", "jak to, nie masz jeszcze chłopaka?", "uważaj bo zostaniesz starą panna". Nie wspominając o bajkach dla dziewczynek i filmach romantycznych, które również programują nas w pewnym zakresie. Czy ofiary wykazały się naiwnością? Bez wątpienia. Jednak każdemu z nas moze przytrafić sie coś podobnego - nie bez przyczyny tak dobrze mają sie przekręty na wnuczka, na policjanta itd. Bohaterki dokumentu chciały jedynie zaspokoić swoją potrzebę bliskości i miłości, a to nigdy nie jest nic złego (w normalnych kategoriach oczywiście). Co do zakończenia to dla mnie dosłownie splunięcie w twarz ofiarom, koleś nawet ma nowe konto na IG. Niemniej, mam nadzieję, ze chociaż 1 kobieta będzie ostrożniejsza po obejrzeniu tego reportażu.

Gorzka_M

Tym kobietom z norwegii i holandii to chyba społeczeństwo nic nie wmawiało xD
Nie, nie szukały bliskości i zrozumienia. Oszust nie rozbudził zaufania, wyjątkową wrażliwością, czułością i zrozumieniem. Szukały blichtru, szpanu, kasy i pozerstwa. On o tym wiedział o dlatego wykorzystał ich próżność. Laska miała 1000 połączeń, bo księciunia szukała, a nie potrzebę bliskości i miłości. Chyba, że te słowa oznaczają ONS. No to faktycznie w przeliczeniu na ogarniętych typów miały jej wiele i często xD

eMWu12

Ale rozumiesz, ze to tylko wycinek oszukanych przez niego kobiet? To "naiwniary lecące na kase" jest tak samo denne jak "wszyscy faceci lecą na wygląd" - generalizowanie i upraszczanie problemu. I o ile ta 1 moze i leciala na kase (choc wg mnie bardziej szukała jakiejś przygody, czegoś innego), to dla 2 kolejnych to raczej nie był priorytet. Zresztą jakie by one nie byly, to koles jest oszustem i psychopata, a nie one. To mogło serio skonczyc sie tragicznie dla którejś z tych dziewczyn jak w przypadku Edyty W. I wtedy tez wszyscy lali by szambo? To jest tak strasznie przykre, ze każdy widzi w ofiarach dziewczyny, ktore "przecież same tego chciały", a o kolesiu złego slowa nie powiedzą. Ba, jemu po emisji poszły statystyki na IG w gore. To jest nienormalne, ze ludzie kibicują psychopacie, a na ofiary (owszem, naiwne) wylewają pomyje. Takich oszustow jak on jest na pęczki i nie każdy gra bogatego syna bogatego ojca od diamentów, a mimo to ludzie sie nabieraja - za to odpowiadaja przeróżne mechanizmy i uwarunkowania, a nie tylko "leciał/leciala na kase".

ocenił(a) film na 7
Gorzka_M

A co skarbie powiesz o tej Fince rzekomej matce jego dziecka, która najpierw była jego ofiarą i zeznawała przeciwko niemu w sądzie a później pomogła mu urobić tę jedną blondynę wydojoną ostatecznie prze Shimona na ćwierć bańki?

Zauważyłaś w ogóle ten wątek czy go wyparłaś?

taksidrajwer

Po pierwsze to zejdź ze mnie, per "skarbie" możesz sobie mówić do swojego małego, a nie do mnie. Po drugie - jedna jaskółka wiosny nie czyni. Co do jego byłej, matki jego dziecka, to za wiele nie powiedziano i ciężko o tej kobiecie cokolwiek napisać - czy razem z nim świadomie przekręcała innych, czy byla poniekąd jego ofiarą z syndromem sztokholmskim. No ja bym raczej na randce z ex i wspólnym dzieckiem czula sie co najmniej dziwnie i nie byłoby to dla mnie zapewnienie niczego. Byc moze byla oplacana tak samo jak ochroniarz i wiedziała co robi. Natomiast to nie ma związku z dyskusja na temat głównych bohaterek - nie znamy zupełnie jej motywów, ani nie wiemy czy w ogole miala z nim dziecko, czy ja szantażował, by z nim łaziła, i co tam tak naprawdę robila.

Gorzka_M

Coś ci się myli. Wszyscy słusznie z definicji uważają go za oszusta. Zasługują na potępienie jego czyny. Nikt i nic go nie usprawiedliwia. Jednak nie można nie reagować na zachowanie tych kobiet. To nie są starsze osoby, których dobroć wykorzystano metodą na wnuczka. To dorosłe kobiety "silne i niezależne" a dały się zrobić w wała prymitywnemu cwaniakowi. Ich zachowanie też musi być piętnowane żeby było przestrogą dla innych kobiet żeby nie dały się nabrać w podobny sposób. Poleciały na jego kasę, status i estymę księcia z bajki. On nawet ich jakoś psychologicznie nie podchodził, używał najbardziej prymitywnych form kontaktu i podrywu. Ale kasa, samoloty, gwiazdki, gucci i już może gadać totalnie prymitywne rzeczy a i tak jest love. Poleciały na kasę i przez tę próżność kasę straciły. W ogole mi ich nie żal. Niech będą nauczką dla innych kobiet.

eMWu12

To chyba Ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Ja Ci nie każe zmieniać zdania i litować sie nad ofiarami. Wyrażam tylko swoją, jak widac niepopularna, opinie. Malo tego, również napisałam, że uważam bohaterki za skrajnie łatwowierne, natomiast nie popieram i nie podoba mi się wylewanie na nie pomyj. Z kolei upraszczanie sprawy do "leciały na kase" jest dla mnie śmiechu warte. Tak leciały na jego kase, ze wyjmowały tysiące z banku, zeby mu pomoc. Takie pazerne byly, ze poświęcały oszczędności zycia. No normalnie hieny, ktore za 20 groszy by zabily. Osoby lecące na kase, o ile miałeś z nimi do czynienia, to osoby zimne i skupione wyłącznie na mamonie, które ostatnie co by zrobiły, to daly komuś cos. Na kase, nieswoja, to leciał koles z Tindera. Bohaterki po prostu były naiwne oraz zbyt ufne i to je zgubilo.

Zupełnie nie zgadzam sie z piętnowaniem zachowania jakiejkolwiek ofiary, to jest przyklaskiwanie złoczyńcy, cos dla mnie nagannego i obrzydliwego, świadczącego jedynie o potepiajacym. Natomiast co do Pana oszusta - owszem usprawiedliwia go wielu - właśnie pisząc, ze baby glupie, ze leciały na kase, ze on w sumie to nikogo by przecież nie skrzywdził, bo one wręcz same sie prosiły i się podkładały. Nie wspominając o nagłej popularności tego osobnika - no ktos te lajki mu daje i robi zasięgi na IG. W podcascie twórców filmu odkrywane są ponadto kolejne wątki sprawy - jak ze swoim ojcem oszukiwał nie tylko kobiety, ale również Rabina, przyjaciela ojca. No jakos o męskiej ofierze nikt nie pisze, ze leciała na kase - ciekawe czemu. Okradał tez rodziny, u których pilnował dzieci czy pracował jako złota rączka. Hayut omamił wiele osob, nie tylko kobiety, nie tylko osoby naiwne. W podcascie wypowiada się również psycholog sądowy, który tlumaczy na jakiej zasadzie działają oszuści miłośni i jakie słabości wykorzystują. To nie jest kwestia lecenia bądź nie na cokolwiek, serio.

ocenił(a) film na 7
Gorzka_M

Skończ już wybielać te matrymonialne hieny, bo się coraz bardziej ośmieszasz swoimi nieudolnymi manipulacjami.

One mu niczego nie dały tylko PORZYCZYŁY i były przekonane, że im się ta pożyczka zwróci wielokrotnie, że one wyciągną milionera z chwilowego dołka swoimi tysiączkami a w zamian uzyskają dostęp do milionów wdzięcznego milionera.
Ale okazało się, że z milionów nici, bo pazerne księżniczki dały się po prostu wkręcić w matrymonialną piramidę finansową.

Trafił swój na swego.

taksidrajwer

Brawo. Dokładnie tak. Dla nich to była inwestycja. Pożyczą mu tysiące, bo się z nim zwiążą i będą opływać w miliony i latać prywatnymi samolotami. Były omamione jego kasą i high lifem. Niestety w swej durnocie i próżniactwie nie dostrzegały zagrożenia. I dlatego ich zachowanie trzeba także piętnować.
Niestety w wąskim i feministyczym postrzeganiu świata przez Gorzkę nie ma miejsca na obiektywizm. Jest mężczyzna oprawca i kobiety ofiary. I nie można powiedzieć nic złego powiedzieć na kobietę, bo ajwaj, usprawiedliwianie oprawcy xD
Piętnowanie złego zachowania ofiary to piętnowanie złego zachowania ofiary, a nie usprawiedliwianie oprawcy. Co to za debilna konstrukcja, że skoro chytre baby dały się oszukać, to nie można ich krytykować.
Powinny ponieść konsekwencje, aby kolejne dziewczyny nie myślały w kontakcie z facetem o jego kasie i nie były nią omamione.

ocenił(a) film na 8
magdalena199997

Ja bym rzekł: nie miłości, a potencjalnego polepszenia swego stanu majątkowego poprzez łóżko.