PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=237705}
6,3 24 tys. ocen
6,3 10 1 24095
Outlander
powrót do forum filmu Outlander

Zawód.

ocenił(a) film na 6

Po tych wszystkich komentarzach (pozytywnych) i w szczególności ogólnej ocenie filmu (dobre ponad 8) spodziewałem się na prawdę czegoś więcej. A tak to film poziomem równa się z Pathfinderem (pl. Tropiciel). Ciekawy pomysł. Trochę jednak naciągana ta historia, momentami za bardzo. Im dalej tym bardziej twórcy popuszczali wodze fantazji. Wiem, że nie o odwzorowanie tamtych realiów tu chodzi ale bez przesady...

Ktoś napisał tu nawet, że to plagiat (odważne stwierdzenie, nie powiem...) "Pana Lodowego Ogrodu" Jacka Grzędowicza. O nie, nie ma mowy o plagiacie. Gdyby twórcy czerpali z dzieła Grzędowicza to mielibyśmy tutaj cacko na miarę "Władcy Pierścieni" co najmniej.

Naciągane 6 na 10.

ocenił(a) film na 5
akordeon

Ano i się zgodzę choć nie do końca bo nie o popuszczanie wodzy fantazji tu chodzi. Niestety. Liczyłem (piszę z konta siostry :)) na coś dużo lepszego. Sam opis wydał mi się ciekawy, plakat tylko jeszcze bardziej zachęcił, a sam film... No cóż, już od początku nie było najlepiej. Jakiś taki bez polotu, bez klimatu i efekty też nie zachwycają. Dnem filmu też nazwać nie można, bo oglądać da radę, miejscami nawet udało im się zaanimować "smoka", kilka fajnych ujęć też by się znalazło ale jednak spore braki - pierwsza walka Outlandera z Wikingami to śmiech na sali. Nienawidzę ujęć typu "100 klatek na sekundę, nic nie widać, ale ich pokonał". Aktorstwo też nie najwyższych lotów, no ale w sumie co tu grać - z bohaterów podobała mi się najbardziej Sophia Myles (i nie tylko pod względem urody). 5 z małym +/10. Coś czuję, że kilka dni i nota spadnie drastycznie.